Nyitókép: MTI/AP/DPA/Frank Rumpenhorst

Koronavírus - Az MNB is megszólalt az ügyben

Infostart
2020. március 2. 17:33
Emelkedéssel nyitottak hétfőn a New York-i tőzsde irányadó indexei, a figyelem központjában már azok a jegybanki ígéretek álltak, hogy lépéseket tesznek az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Kérdés, mi várható itthon.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken azokban London kivételével csökkennek az irányadó indexek.

A The Wall Street Journal című lap az amerikai befektetési bank véleményét idézve időközben azt írta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a március 18-án záródó kétnapos ülésén, vagy akár még azt megelőzően 50 bázispontú kamatcsökkentésről dönthet és hasonló mértékű amerikai kamatvágást vár a második negyedévre is a Goldman Sachs.

Úgy vélik,

a Fed mellett a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a brit, a norvég, az indiai, a dél-koreai és a svájci jegybank, valamint az Európai Központi Bank (EKB) is kamatot csökkent majd.

A Reuters hétfőn dél körül arról jelentett, hogy a piacok szerint az ausztrál központi bank már kedden, a kanadai pedig talán a hét második felében kamatot csökkent, miközben 50-50 százalékos esélyt látnak arra, hogy a jövő héten az EKB is kamatot mérsékel.

Hétfőn a portfolio.hu-nak Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azt mondta, hivatalosan nem folynak, nem hivatalosan folynak tárgyalások a jegybankok között arról, hogy van-e teendője a jegybankoknak a koronavírus miatt. Úgy vélte,

hosszabb távon nem lesz hatása a monetáris politikára a koronavírusnak.

Hozzátette, házon belül is több olyan intézkedést hoztak, hogy a koronavírus hatásait mérsékeljék, de erre a monetáris politika szintjén még nem kellett sort keríteni.

A Portfolio emlékeztet: a koronavírusnak nagyon különleges, ritkán megfigyelhető hatása van a gazdaságra. Egyszerre hat a keresletre és a kínálatra, és a mai tudásunk alapján éppúgy okozhat egy gyors lefolyású, enyhe gazdasági visszaesést, mint egy makacsabb recessziót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!