Nyitókép: Pixabay

Van egy nemzet, amely még a magyarnál is jobban ragaszkodik a készpénzhez

Infostart
2020. január 3. 11:20
Egyre többet fizetnek a németek, hogy készpénzt tartsanak: tavaly 1800 milliárd euróra becsülték a forgalomban lévő állományt, a bankok pedig negatív kamatokkal igyekeztek a folyószámláktól egyéb megtakarítási formák felé terelni a polgárokat.

Tavaly rekord magasra, 1800 milliárd euróra nőtt a Németországban forgalomban lévő készpénz és számlapénz állománya – idézte a Financial Times cikkét a Portfolio.hu. A németek továbbra is a kontinens notórius megtakarítói: átlagosan a jövedelmük 11 százalékát teszik félre a DZ Bank felmérése szerint. Az OECD adatai szerint a német háztartások megtakarítási rátája kétszer magasabb az EU-s átlagnál.

Ugyanakkor a félretett pénz nagy részét nem fektetik be, hanem bankszámlán vagy készpénzben tartják.

Így tavaly 8,5 százalékkal rekord magasra, 1800 milliárd euróra nőtt a németek készpénzállománya.

Annak ellenére nőtt az állomány, hogy sok bank már negatív kamatot alkalmaz lakossági ügyfeleinél, ami összességében 27 milliárd eurót vett ki a megtakarítók zsebéből.

A DZ Bank adatai szerint tavaly

a német pénzügyi vagyon 27 százalékát tartották egyszerűen bankszámlán, szemben a 10 évvel ezelőtti 16 százalékos értékkel.

A német háztartások pénzügyi vagyonának mindössze 7 százaléka van közvetlenül részvényekbe fektetve, befektetési alapokban további 11 százalékot tartanak.