Nyitókép: MTI/Varga György

Fontos fejtágítón vehettek részt a Balaton-parti vállalkozók

Infostart
2019. április 30. 09:42
Megváltozott a vendégek igénylistája és a vállalkozási környezet is, a munkaerőnek pedig ma már mást kell tudnia, mint akár pár éve.

A folyamatosan változó jogszabályi környezetben évről évre fontos a balatoni vállalkozóknak, hogy képben legyenek a szezonkezdet előtt, mit szabad, hogyan, vagy éppen miért nem. A HellóVidék összeállításából kiderül, hogy a Veszprém megyei iparkamara és egy vállalkozói képviselet már meg is tartotta az idei "fejtágítót" az érintetteknek, ha már - mint elhangzott - a szakma mindig "fut a vendég, a munkaerő és az áru után".

Az idei tájékoztató fókuszában az alábbi dolgok álltak:

  • légkondicionált konyha: olyan gépeket kell a vállalkozóknak beszerezni, amik csökkentik nyári hőségben a munkahelyi hőmérsékletet
  • ne csak a pályázati lehetőségekre várjanak a vállalkozók, lehetőség szerint képezzék magukat tovább a hiányszakmák felé, illetve becsüljék meg alkalmas munkatársaikat
  • gondoskodni kell minőségi, az idegenforgalmi terhelést bírni képes munkaerőről
  • át kell gondolni az árképzést, amiben a vállalkozónak körülbelül 20 százalékos mozgástere van
  • változott a vendégszerkezet, egyre több a fizető magyar turista, a külföldi aránylag kevesebb: "a magyar vendég jó vendég"
  • egyre több az ételallergiával érkező vendég, az ő fogadásukra is fel kell készülni
  • a hangsúly az ebédről egyre inkább a vacsorára tevődik át, a hamburger és a hekk már nem elég
  • a legfrekventáltabb északi parti helyek: Füred, Tihany, Badacsony, de egyre inkább kezdik felfedezni a parttól távolabbi helyeket.

A felkészülés évről évre egyre intenzívebb lesz, hiszen 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.