Nyitókép: Pixabay.com

Mintha lassan sarokba szorulna Kína

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. január 14. 18:40
A vártnál rosszabb lett a külkereskedelmi adat 2018 év végén Kínában. Mindez azt mutatja, hogy hosszabb távon új termékkel, új partnerek felé kell fordulnia a kínai gazdaságnak - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Magas István.

Kína sok megrendelője kivár most, számos tételt illetően ugyanis nem rendeződött a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államokkal - tudta meg az InfoRádió Magas Istvántól, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorától.

"Meghosszabbították azt az időszakot, amíg a korábbi állapot áll fenn, de utána, főleg a feldolgozóipari termékekben - acél, alumínium, nyerstermékek - korrigálni kell az árazást; de ennél fontosabb az, hogy

a belső ipari eredmények is kezdenek visszaesni, nem vesznek elég autót a kínaiak sem. Nincs elég belső jövedelem és nincs elég külső megrendelés"

- foglalta össze Magas István.

Az okok szerinte így is összetettek,

ezért igyekszik Kína a high-tech felé elmozdulni.

Szerinte a Kínával kapcsolatos jelenségek régóta látszódtak már, de az elemzői közösség nem akarta elhinni.

"Kínának muszáj lesz új partnereket találni, tartós partnerségeket kiépíteni, új finanszírozási mechanizmusokat felépíteni. A dolog akkor sokkal könnyebben menne, ha valamilyen exporthitellel mögé lehetne állni az áruforgalomnak" - gondolkodott hangosan a kiútról a professzor.

Lehetséges új partnernek tartja azokat az országokat, ahol sokan laknak, és nagy létszámú a fizetőképes középosztály. Ilyenek Thaiföld, Malajzia vagy Vietnam,

ami "szépen araszol előre" a Kínáénál olcsóbb munkaerejének köszönhetően.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rossz külkereskedelmi adatok Kínában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást