Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Most lesz csak igazán forró a helyzet az országban

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. július 20. 15:30
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hőség a jövő héten is folytatódni fog. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak tehát várhatóan meg kell hosszabbítania a szombatig elrendelt harmadfokú riasztást. Ráadásul számottevő csapadék sem lesz, ezért a vízhiány fokozódására kell számítani – mondta az InfoRádiónak Simon Gergő meteorológus.

Egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, aminek peremén meleg, sőt, inkább már forró léghullámok érkeznek a magasban. Ennek hatására pedig napról napra fokozódni fog a hőség. Simon Gergő szerint a rosszabb hír az, hogy a minimumhőmérséklet is emelkedik, és az éjszakák egyáltalán nem fognak felfrissülést hozni.

A hőmérséklet már a szerdai naptól kezdődően elviselhetetlennél válik, miután a csúcsértékek nagy területen 35 Celsius-fok körül, illetve a következő napokban már afelett is alakulhatnak – tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Némi változásra a hétvége tájékán lehet számítani, amikor egy hidegfront súrolja majd az országot. Bár ez igazából csak gomolyfelhősödést fog okozni, illetve helyenként egy-egy – átmeneti felfrissülést jelentő – záport, zivatart, amit párás, meleg idő követhet.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szombatig harmadfokú hőségriasztást adott ki, amit Simon Gergő szerint jó eséllyel meg kell majd hosszabbítani, tekintve hogy az előrejelzések a jövő hétre is forróságot prognosztizálnak. A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy a hétvégén átvonuló hidegfront nyomában kicsit hűvösebb levegő érkezik, de ez csak arra lesz elég, hogy a 36-37 fok helyett „csupán” 33-34 fok legyen, tehát legfeljebb egy pár fokos hőmérséklet-visszaesésre számíthatunk, jelentős változásra azonban nem, így a jövő hét közepén is kánikula várható szinte az egész országban.

Vízhiány

Sajnos a most érkező frontrendszer csak helyi záporokat és zivatarokat hozhat, komolyabb csapadékra nincs kilátás, legalábbis ameddig „a szem ellát”, illetve ameddig megbízható előrejelzéseket lehet készíteni – tette hozzá érdeklődésünkre a meteorológus.

Így aztán az aszályhelyzet is tovább fog romlani, dacára annak hogy az ország kétharmadán már most is kritikus a helyzet. Csupán a Nyugat-Dunántúlon mondható mérsékeltnek az aszály, bár már ott is kezd súlyosbodni a helyzet. Úgyhogy sajnos a vízhiány is tovább fog majd fokozódni – jegyezte meg az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Most lesz csak igazán forró a helyzet az országban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást