Nyitókép: Pxhere

A hőmérő mindkét végéről akadt rekord a napokban

Infostart
2020. február 17. 15:56
Míg az északi félteke egyik felén jéggé fagynak a vízesések, addig a másikon 28 fokos rekordmeleget mértek február közepén.

A múlt szerdán kedődött a sarkvidéki hideg levegő beáramlása az Egyesült Államok északi részére, és helyenként az évszak korábbi években megszokott átlagához képest 16-20 fokkal is hidegebbet mértek. Volt, ahol a napokban mínusz 40 fokot mértek, pénteken pedig befagytak Dél-Dakota állam legnépesebb városa, Sioux Falls vízesései - írta az idokep.hu.

A hétvégén az Egyesült Királyságot helyenként 180 kilométer/órás széllel letaroló, és súlyos áradásokat, földcsuszamlásokat okozó, az utóbbi ével legnagyobb Európába eljutó trópusi ciklonja, a Dennis

ugyanakkor Franciaországban melegrekordot okozott.

Az Időkép szerint a vihar hidegfrontjának előterében délnyugat felől Európa-szerte az átlagostól jóval melegebb levegő áramlik.

Oloron városában Dél-Nyugat-Franciaorzságban vasárnap 28,3 Celsius fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Ez új havi rekordot jelent Franciaországban, ahol eddig a legmagasabb hőmérsékletet februárban 1994. február 26-án mértek, akkor 27,8 fok volt.

Volt, ahol atengerparton élvezték a szokatlan meleget:

Magyarországon is megdőlhet a melegrekord a Dennisnek köszönhetően, a hosszan elnyúló frontrendszer előoldalán hétfőn élénk, erős délnyugati széllel érkezik meg az átlagosnál melegebb, óceáni eredetű levegő a Kárpát-medencébe - írja az Időkép.

Napközben egyre több helyen feltámad a délnyugati szél, melyet több helyen élénk, a Dél-Dunántúlon erős lökések kísérhetnek. Kora délután jellemzően 9-18 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk. A magasabb értékeket a Dunántúlon és délen mérhetjük, ahol több helyen haladhatja meg a hőmérséklet a 15 fokot, de a délnyugati határ közeli területeken helyenként 19-20 fok is előfordulhat. Így könnyen lehet, hogy az 1998-ban ezen napon regisztrált 18,6 fokos napi melegrekord, melyet Sellyén mértek.