A magyar egy kávéfogyasztó nemzet, vagyis átlagosan gyakrabban isszuk ez az italt, mint a teát. A fogyasztók az utóbbi években igényesebbekké is váltak – mondta Nezvál Máté kávépörkölő, a 42 Coffee tulajdonosa.
„Az elmúlt időszakban nyert teret az, hogy jobban utánajárjunk, hogyan lehet tökéletesíteni az italt.
Sok ember munkája van abban, míg egy gőzölgő csésze kávéhoz eljutunk”
- fejtette ki.
Nezvál Máté az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a klímaváltozás a kávéültetvényeket is veszélyeztetheti.
"A komplexebb ízeket magáénak tudó arabica sokkal kényesebb a betegségekre és a környezeti hatásokra is. Inkább a magasabb területeket kedveli, mert az átlaghőmérséklet alacsonyabb. A felmelegedés a hozamokon is érezteti hatását” - mondta.
Nezvál Máté szerint egy nagyobb faj vagy betegség megjelenése megtizedelheti a hozamot, és ez hatással van az árra, és a termlés visszaesését eredményezheti.
A fekete ital fogyasztására világszerte egyre nagyobb az igény, több eddig teafogyasztó nemzetnél – például Indiában és Kínában – sorra nyílnak a kávézók – tette hozzá a szakember.