Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Valaki felelni fog azért, hogy a Viking-kapitány nem is törölt adatokat a tragédia idején

Infostart
2019. október 11. 13:31
Az ukrán kapitány letartóztatásában szerepet játszott, hogy az első szakvélemény szerint fényképeket és üzeneteket törölt az ukrán kapitány, de ez a szakvélemény, úgy tűnik, nem volt pontos.

Téves igazságügyi szakvélemény készült a Hableány-tragédia ügyében, de nem tudni arról, hogy a Fővárosi Főügyészség esetleg fegyelmi eljárást kezdeményez emiatt, a szakvélemény problémáiról pedig ők is csak a sajtóból értesültek csütörtökön - írja az Index az Igazságügyi Szakértői Kamara elnökhelyettesére, Horváth Csabára hivatkozva.

Az ügyészség azután adott ki az ügyben közleményt, hogy csütörtökön a lap rákérdezett arra a legfrissebb rendőrségi jelentésre, melyből kiderült, hogy a Viking-hajó kapitánya sem üzeneteket, sem fotókat nem törölt a telefonjából.

Bár az ügyészség június elején a saját honlapján írt a törlésről, kiadott közleményében most a szakértő felelősségét firtatja és fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

A Viking-kapitány letartóztatásában egyébként szerepet is játszott az a hivatalos szakvélemény, hogy adatokat törölt a baleset után kevéssel a mobiljáról.

Az ügyben korábban igazságügyi szakértői vélemény állapította meg, hogy a gyanúsított telefonjáról a baleset időpontját követően adattörlés történt. A telefon további vizsgálata érdekében másik szakértőt is kirendeltek. Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte-elemezte. A rendőrség ez alapján – pár nappal ezelőtt – jelentésében megállapította, hogy az első szakértő a véleményében tévesen állította az adattörlés tényét – írták.

A lap egyébként úgy tudja,

egy, a kapitány eszközeit vizsgáló informatikai cég fogalmazta meg azt, hogy adattörlés történt, de azt nem határozta meg, mikor és mi tűnt el.

Az első szakértői véleményt készítő szakember nem kívánt nyilatkozni az ügyben, az Igazságügyi Szakértői Kamara későbbre ígér részletesebb tájékoztatást.