Nyitókép: Koszticsák Szilárd

A közúti ámokfutóknak a kocsiját is elvehetik - de nem nálunk

Infostart
2018. november 14. 10:38
2011 és 2020 között a felére kellene csökkenteni a közúti halálos balesetek számát, ehhez képest néhány biztató év után idén már 7,1 százalékos az éves növekedés. Magyarország közlekedésbiztonsága Európában az egyik legrosszabb - hangzott el a Kriminálexpón.

Néhány éve javulás látszott, ám az utóbbi évben ismét nőtt a közlekedési balesetek száma, az ittas vezetők aránya. A Kriminálexpó nevű rendezvényen elhangzottakról a Zoom.hu közölt összeállítást, amiből kiderül, október végéig már 513-an haltak meg az utakon. A válság elmúltával ráadásul egyre többen autóznak, és a gyorshajtás is egyre több, ami a halálos és súlyos balesetek harmadát okozza.

Magyarországon kívül egész Európában romlott a közlekedésbiztonság. Mint Holló Péter közlekedési kérdésekkel foglalkozó kutató és Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, az általános terrorfenyegetettség elleni küzdelem jelentős számú rendőrt vont el az utakról.

Noha a magyar utakon 2016-ban megjelent a VÉDA szupertraffipax, ami látványosan csökkentette a halálos balesetek számát (csökkent az autózók átlagsebessége),

mostanra már "fejből tudják" az autósok, hol várható mérés, és közvetlenül előtte lassítanak.

Egy új ötlet szerint azonban két fix sebességmérő pont között átlagsebességet is tudnak mérni, így mindenkit meg lehet büntetni, akinél ez az érték túllépi a határt.

A környező országokban különböző módszerekkel élnek:

  • Szlovénia: a közlekedés bűnözői ellen a hollandoknál, svédeknél, angoloknál divatos módszert átvéve a véralkoholszintnek megfelelő horribilis pénzbírságot szabnak ki, illetve jogosítványbevonással élnek és nyilvántartásba is veszik, drasztikus esetben új vizsgára kötelezik a gyorshajtót, ittas vezetőt. Belső utasítás, hogy a mérőket napi 7 órán át kell dolgoztatni. A visszaesőktől az autót is el lehet venni.
  • Olaszország: a VÉDA-hoz hasonló a rendszer, emiatt megnőtt a szakaszhatárokon lévő éttermek, benzinkutak forgalma, ahol "lecsúsztatják" a gyorshajtással nyert időt.
Egy EU-s utasítás szerint 2020-ra a 2011-es szint felére kell csökkenteni a közúti halálos áldozatok számát,

egy ajánlás pedig azt tűzte ki célul, hogy 2050-re ne legyen halálos baleset.

Hazánkban a célok megvalósulásához évente bő 6 százalékos csökkenést kellene elérni, ám

ehelyett idén már 7 százalék fölötti a növekedés.

Magyarország közlekedésbiztonsága Európában az egyik legrosszabb.