Nyitókép: Getty Images/ Carrastock

Egyre kevesebb a rendőr, a fizetések miatt a fiatalok máshol helyezkednek el

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. október 8. 12:06
A rendvédelmi dolgozók fizetése évek óta nem növekedett érdemben, így egyre többen hagyják el a pályát. A szakszervezetek folyamatosan egyeztetnek a kormányzattal. A Belügyminisztérium szerint a költségvetés teherbíró képessége határozza meg, hogy mikor és mennyit tudnak emelni.

A rendőrök és a rendészeti alkalmazottak béreire egyre kevesebb forrás jut - nyilatkozta az InfoRádiónak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Mint mondta: az elmúlt években már az tapasztalható, hogy az állomány zöme a garantált bérminimumnak megfelelő összeget kap. "Ez a mai helyzetben szinte már megalázó" - fogalmazott. A legrosszabb helyzet a honvédelmi igazgatási alkalmazottaknál és a rendvédelmi munkavállalóknál (például gépkocsivezetők, fizikai dolgozók) van, itt a legalacsonyabbak a keresetek.

Pongó Géza arról is beszélt, hogy tömeges elvándorlásról egyelőre nincs szó, viszont folyamatosan csökken a létszám, mivel a nyugdíjba vonulók pótlása igen nehéz, a fiatalok pedig könnyen mozdulnak, hiszen sokkal többet is tudnak keresni máshol, kevesebb munkával.

Budapesten és a nagyobb városokban kritikusabb a helyzet, hiszen ezeken a helyeken sokkal több a munkalehetőség, így a fiatalok a magasabb béreket kínáló munkalehetőségeket választják - hangsúlyozta a főtitkár.

A szakszervezet azt szeretné, hogy jelentős béremelést kapjanak a dolgozók, de a Belügyminisztérium forráshiányra való tekintettel eddig minden erre vonatkozó javaslatukat elutasította.

Pongó Géza szerint az áldatlan állapotokat már a szakmai vezetők is érzik, így ősszel talán sikerül forrásokat találni.

Az InfoRádió megkeresésére a Belügyminisztérium azt válaszolta, hogy kiemelt fontosságúnak tartja a rendvédelmi állomány bér- és kereseti pozícióinak erősítését. Közlésükben emlékeztettek: 2019-ben 20 százalékos, majd az azt követő három évben további 5-5 százalékos béremelés történt. A kérdés azonban napirenden van, azt a költségvetés teherbíró képessége határozza meg, zárul a tárca tájékoztatása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A rendvédelmi alkalmazottak több mint két éve nem kaptak fizetésemelést
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást