Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely nagytakarításba kezd az önkormányzati cégeknél

Infostart
2024. szeptember 5. 11:05
A fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados, valamint a felügyelőbizottsági tisztségek minimálisra csökkentésére tesz javaslatot Karácsony Gergely újraválasztott főpolgármester.

Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be a következő ciklusra vonatkozó tervét, amely szerint a felügyelőbizottsági tisztségek számát a törvényi minimumra szorítaná le, továbbá nyílt pályázatot írna ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

„Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk”

– írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely kifejtette: a beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszi meg személyi javaslatait a Fővárosi Közgyűlésnek, mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen.

Bejegyzése szerint alapvetően elégedett a jelenlegi cégvezetők munkájával, de – mint írta – „mindig érdemes megnézni, hogy van-e jobb jelölt egy tisztségre”.

„Politikai kérésre se kinevezni, se kirúgni nem fogok senkit. Csak az számít, hogy a fővárosi cégek minél jobban működjenek. A jelenlegi cégvezetőket ezért arra kérem, hogy ők is nyújtsák be a pályázatukat” – írta a főpolgármester.