Nyitókép: Unsplash

Durván megemelkedtek a gyorshajtási bírságok, de Budapesten még várni kell a traffis szintlépésre

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. augusztus 26. 09:43
A sebességmérők száma a rendőrség tervei szerint folyamatosan növekedni fog a közeljövőben, a gyorshajtókkal szemben pedig a bírságok összegének jelentős emelésével lépnek fel. A főpolgármester-helyettes még júliusban azt mondta, a tesztüzemmel végeztek, az új budapesti sebességmérők működnek, a rendőrségen múlik, mikor élesedik a rendszer.

Jelentősen megemelkedett több közlekedési szabálysértés bírságának összege, néhány napja pedig már a gyorshajtóknak is jóval többet kell fizetniük. A főváros saját forrásból új sebességmérőket vásárolt, de a rendőrség egyelőre nem árulta el, hogy ezeket mikor helyezik üzembe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az InfoRádió megkeresésére reagálva közölte: fix telepítésű sebességmérőkkel, illetve acélból készült traffiboxok segítségével igyekeznek visszatartani a gyorshajtókat. Hozzátették: trafiboxból jelenleg 110 darab működik országszerte, ebből hét Budapesten. Jellegzetességük, hogy a járművezetők nem tudhatják előre, mikor van bennük sebességmérő készülék.

A traffiboxok száma a rendőrség tervei szerint folyamatosan növekedni fog, a gyorshajtókkal szemben pedig a bírságok összegének jelentős emelésével lépnek fel.

15 km/órás sebességtúllépésnél immár elérheti az 50 ezer forintot is a legalacsonyabb büntetési tétel, míg a legmagasabb büntetés összege megközelítheti akár a félmillió forintot is.

A Magyar Közlönyben július 31-én közzétett táblázat alapján augusztus 15-e óta így alakulnak az egyes büntetési tételek:

Forrás: Magyar Közlöny

A fővárosban is komoly problémát jelent a gyorshajtók kiszűrése, bár a BRFK tájékoztatása szerint az Árpád hídon a július vége és augusztus közepe között felállított traffipaxok körülbelül feleannyi sebességtúllépést rögzítettek, mint az azt megelőző két hétben.

A tavalyi Árpád hídi gázolás után döntött a Fővárosi Önkormányzat több tucat traffipax telepítéséről. A sebességmérő kamerák 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítják át ezeket éles üzembe – mondta az InfoRádióban július elején Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

„Fontos tudni, hogy a sebességmérőkből egyetlenegy önkormányzatnak sem származik bevétele, a rendőrség tud ezek alapján büntetni, illetve adott esetben bevételt beszedni. Ennek ellenére mi szívesen költünk ezekre az eszközökre. Azt ígértük, és tulajdonképpen ezt meg is valósítottuk, hogy 46 helyszínen, 46 sávban mérünk. Olyan eszközöket találtunk, amelyekkel akár több sávot is lehet begyszerre mérni. A két-három sávos utakon a leggyakoribb a nagyon súlyos sebességtúllépéseknek a lehetősége" – mondta Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes júliusban arról is beszélt, hogy a tesztüzemmel végeztek, a sebességmérők működőképesek. Állítása szerint már mind a 46 sávot figyelő sebességellenőrző kamera a helyére került, és csak arra várnak, hogy a rendőrség élesítse a rendszert.

Az InfoRádió arról is érdeklődött a rendőrségnél, hogy mikortól működnek majd ezek a fővárosi traffipaxok, de erről nem kapott tájékoztatást. Az ORFK még júliusban annyit közölt, hogy ha a kamerák megfelelnek a technikai feltételeknek és alkalmassá válnak arra, hogy a VÉDA rendszerhez kapcsolják azokat, akkor a rendőrség mindent elkövet, hogy ez mielőbb megtörténhessen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Augusztustól jelentősen megemelkedtek a gyorshajtások büntetési tételei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást