Nyitókép: sefa ozel/Getty Images

Van, ahol már korlátozni kellett Európában a divattá vált "fogyasztószer" forgalmazását

Infostart
2024. augusztus 13. 10:12
Tömegek kezdték el használni az Ozempic nevű szert régiónkban is, súlyos visszaélések is történtek nem egy esetben.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023 októberében közölte, hogy jóváhagyását adja a népszerű testsúlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerekre, noha azok használatát korábban összefüggésbe hozták a pajzsmirigyrák kialakulásának növekvő kockázatával a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, ezeket a gyógyszereket szedő egyéneknél. Az EMA felülvizsgálatában azonban nem talált bizonyítékot a kapcsolatra, ugyanakkor a szervezet biztonsági bizottsága arra kötelezte a gyártókat, hogy továbbra is figyeljék a pajzsmirigyrákos eseteket. (Az Egyesült Államokban mind az Ozempic, mind a Wegovy figyelmeztetést tartalmaz a rágcsálókban előforduló pajzsmirigydaganatokra vonatkozóan, de elismerik az emberekre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos bizonytalanságot)

Ezek a gyógyszerek a fogyást segítő hatékonyságuk miatt váltak népszerűvé, és bár az olyan, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ajánlják, akiknél nem válik be a diéta és a testmozgás együttese, többen fogyókúrás céllal kezdték szedni.

Most a vg.hu arról számolt be, hogy már a régiónkban is népszerűvé vált az Ozempic.

  • Augusztus elejétől havonta 20 ezer doboz érkezik Horvátországba, a szakemberek komoly felfutásnak tartják ezt a mennyiséget.
  • Szlovéniában a hatóságok lekapcsoltak egy weboldalt, ahol engedély nélkül forgalmazták az Ozempicet és a Wegovyt is, ráadásul utóbbinak nincs engedélye az országban.
  • Szerbiában eleinte vény nélkül árultak, ott is kialakult a hisztéria, ahogy a sajtó fogalmazott, így az állam reagált és beavatkozott, jelenleg már csak orvosi ajánlásra és receptre lehet felírni.
  • Romániában a hatóságok májusban felgöngyölítettek egy egészségügyi dolgozók által működtetett bűnszövetkezetet. Egy bukaresti magánklinika asszisztensnője több mint 700 receptet hamisított, ezzel pedig egymillió lejes kárt okozott az állami egészségbiztosítónak.
  • Szlovákiában is nagy a keletje a fogyasztógyógyszernek, július elején ott is készlethiány mutatkozott. A múlt év utolsó hónapjaihoz képest 2024 első negyedévében megduplázódott a felírt gyógyszer mennyisége.

Magyarországon is elérhető egyébként a készítmény. A Magyar Nemzet korábban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) június eleji tájékoztatása alapján közölte, mennyi fogyott belőle:

  • Ozempic (0,25 mg-os) 2 ezer ampulla,
  • Ozempic (0,5 mg) 8 ezer ampulla
  • Ozempic (1 mg) 25 ezer ampulla

Az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívja a figyelmet, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek, engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak tekinthető, amely elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől. A lap szerint tb-támogatással a 0,5 mg-os kiszerelés ára 36 ezer forint körül van.

A szereket hamisítják is: a Novo Nordisk májusban kilenc pert indított az Egyesült Államokban, mert az Ozempicet és a Wegovyt is másolni kezdték. Az illegális gyártók gyakran szennyezett hatóanyagokat használnak, a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, senki ne vásároljon hamisított fogyasztószert a feketepiacon.