Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Aranyérmet szerzett Milák Kristóf – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 3. 21:43
Aranyérmet szerzett Milák Kristóf 100 méter pillangóúszásban a párizsi olimpián. Brüsszelből intézhették a Magyarország elleni ukrán olajembargót a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Több mint 300 millió forintra bírságolta a Wizz Airt a Gazdasági Versenyhivatal. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Aranyérmet szerzett Milák Kristóf 100 méter pillangóúszásban a párizsi olimpián. A Honvéd sportolója 49.9 másodperces idővel diadalmaskodott, megszerezve ezzel önmaga második, a magyar úszósport 31. ötkarikás bajnoki címét. Milák Kristóf három évvel ezelőtt Tokióban 200 méter pillangón nyert, 100 méteren Európa-csúccsal volt második, míg a francia fővárosban a hosszabb távon szerzett ezüstérmet.

A délelőtti versenyben bronzérmet szerzett Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres döntőjében. Major Veronika húsz év elteltével, Igaly Diána athéni aranya után nyert olimpiai érmet magyar sportlövőként.

Kész meghallgatni a szakértőket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a párizsi olimpia női ökölvívótornájának botrányai után, ha a nemiség megállapításának módszerei továbbfejlődtek. Thomas Bach hangsúlyozta, hogy sohasem vonták kétségbe az olimpián indult algériai és tajvani sportoló nemiségét. Hozzátette: politikailag motivált, kulturális háborúban az általa vezetett szervezet nem kíván részt venni. Az algériai Iman Helif valamint a tajvani Lin Jü-tin is úgy versenyez NOB-engedéllyel, hogy korábban sportágának nemzetközi szövetsége nem engedte őket szerepelni világbajnokságokon, mert szervezetükben magas a tesztoszteronszint, és férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Brüsszelből koordinálhatták azt a kijevi döntést, hogy a Lukoil olajszállítmányait nem engedik át Magyarország és Szlovákia fel a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter a Mathias Corvinus Collegium fesztiválján kiemelte: az Európai Unió nem tolerálhatja, hogy egy tagjelölt minden egyeztetés nélkül olyan döntést hoz, amely két uniós tagország energiaellátásának biztonságát veszélyezteti. A politikus hozzátette, ez az intézkedés a magyar kőolajimport harmadát, a szlovák behozatal 40-45 százalékát érinti, és ez jelentős energiaellátási kockázat.

Több mint 300 millió forintra bírságolta a Wizz Airt a Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmának megsértése miatt. A légitársaság megtámadja a szerinte megalapozatlan döntést. A GVH még 2023 elején indított versenyfelügyeleti eljárást. A közlemény szerint a légitársaság a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről, illetve elhallgatta, hogy az egyes szolgáltatási csomagjainak részét képező többletszolgáltatásokat külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, ezzel a cég a drágább csomagok irányába terelte a fogyasztókat.

Az Egyesült Királyságban erőszakos tüntetéshullám söpört végig a hétfői southporti késelés miatt. A tüntetések többsége azután tört ki, hogy téves információk kezdtek el terjedni a gyanúsított hátteréről és vallásáról. A zavargásokat szélsőjobboldali csoportok robbantották ki több angol és északír városban is, köztük Belfastban, Manchesterben, Leedsben, Liverpoolban és Nottinghamben. Pénteken az északkelet-angliai Sunderlandben több száz ember rendőrökre támadtak, és egy autót felgyújtottak. A rendőrség szerint a brit rendfenntartó erők súlyos erőszak áldozatai lettek az összecsapásokban.

Visszavonta a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével vádolt három férfival megkötött vádalkut az amerikai védelmi miniszter. Az általános felháborodás hatására Lloyd Austin saját hatáskörben döntött erről. A szerdán megkötött vádalku arról szólt, hogy a három vádlottat nem ítélik halálra, életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. A szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családtagjait tömörítő szervezet elnöke megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Pentagon ügyészei nem adtak előzetes tájékoztatást a tervezett vádalkuról. Oszama bin Ladent az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét 2011-ben Pakisztánban ölték meg amerikai kommandósok. A terrortámadások megszervezőit a guantánamói amerikai támaszpont börtönében tartják fogva, és közeleg ügyükben a büntetőper.

Donald Trump beleegyezett a tévévitába Kamala Harris-szel. Az esemény ezúttal a nyilvánosság előtt zajlik. Az amerikai republikánus párti elnökjelölt elfogadta a Fox News ajánlatát, hogy szeptember 4-én élő adásban vitázzon a demokrata párti alelnökkel. A Demokrata Nemzeti Bizottság pénteken tudatta, hogy Kamala Harris megszerezte a demokrata konvención szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik már hétfőn, miután lezárul a delegáltak virtuális szavazása.

Szomáliában 32 ember meghalt és 63 megsebesült a főváros egyik strandján és egy ottani szálloda ellen elkövetett terrortámadásban. Egy öngyilkos merénylő péntek este robbantotta fel magát a szálloda bejáratánál, négy társa pedig lövöldözni kezdett a tengerparton tartózkodókra és megpróbálta megrohamozni a szállodát. A támadók és a rendőrök között tűzpárbaj alakult ki. A négy lövöldöző közül három meghalt, az egyiket élve fogták el. A támadást az al-Shabaab iszlamista terrorista milícia vállalta magára. Az Európai Unió Külügyi Szolgálata elítélte a szomáliai főváros elleni terrortámadást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. augusztus 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást