Nyitókép: Pixabay

Az Uber 80 százalékos akciója kiverte a biztosítékot a taxisoknál

Infostart
2024. július 23. 10:54
Az utazásmegosztó és személyszállító szolgáltatást nyújtó cég közölte: mindig betartják az összes helyi törvényt, és csak olyan akciókat hirdetnek Budapesten is, amelyek minden jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Az elmúlt időszakban több taxisofőr is jelezte a Telexnek, hogy az egy hónapja Budapestre visszatért Uber durván torzítja a piacot az akcióival, ugyanúgy, mint ahogy a Főtaxi korábbi kuponos akciói. Szerintük ezek az engedmények megkerülik a hatósági árat.

Az Uber ugyanis július elején 80 százalékos kedvezményt kínált – maximum 3800 forintig, legfeljebb öt útra – az utasoknak, majd az akció kifutása után 50 százalékos kampánnyal folytatta. A lap megkeresésére azt válaszolta az Uber, hogy mindig betartja az összes helyi törvényt és előírást azokban az országokban, ahol jelen van, így

kizárólag olyan utas- és sofőrakciókat hirdet Budapesten is, amelyek minden jogszabályi előírásnak megfelelnek.

A Telex a szabályozásért felelős BKK-nál is érdeklődött az ügyben, amely közölte: a fővárosi taxirendelet csak a viteldíjak képzésére és alkalmazására vonatkozóan tartalmaz rendelkezést. A rendelet azt nem szabályozza, hogy az utas mivel fizethet, vagy milyen akciót érvényesíthet a szabályosan képzett viteldíj fizetésekor.

A BKK tájékoztatása szerint kuponos akciókra korábban is volt példa, és előfordul, hogy a személytaxi-szolgáltatást közvetítő szolgálatok kuponokat és különböző kedvezményeket kínálnak az utazóközönségnek.

Az Uber azt is elárulta, hogy az online regisztrált sofőrök száma az induláshoz képest 2500-ról 5000-re nőtt. Azt viszont nem akarja a cég nyilvánosságra hozni, hogy a regisztrált sofőrök közül hánnyal kötöttek szerződést.