Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Európai megközelítést szorgalmaz az uniós külpolitikában Orbán Viktor – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. július 18. 21:23
Nyilvánosságra hozta Orbán Viktor a békemissziójával kapcsolatos jelentését. Újabb öt évre az Európai Bizottság elnökévé választotta Ursula von der Leyent az Európai Parlament. Ukrajnába utazik a pápa képviseletében a szentszéki államtitkár. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Nyilvánosságra hozta Orbán Viktor a békemissziójával kapcsolatos jelentését, miután részleteiben már napvilágot látott. A magyar kományfő az ukrán, orosz, kínai és török vezetőkkel, és Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseinek összefoglaló értékelését, valamint javaslatait korábban Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének küldte el. Orbán Viktor a levelében kiemelte: a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan eszkalálódni fog, mert a hadviselő felek egyike sem kíván tűzszünetet vagy béketárgyalásokat kezdeményezni. A kormányfő Kínával magas szintű tárgyalásokat javasolt a következő békekonferencia módozatairól, illetve a diplomáciai kommunikációs vonalak újranyitását Oroszországgal.

Újabb öt évre az Európai Bizottság elnökévé választotta Ursula von der Leyent az Európai Parlament. A 719 képviselő közül 401-en szavaztak rá. A Fidesz közreműködésével létrejött Patrióták Európáért frakció nem támogatta a néppárti politikus újraválasztását. Ursula von der Leyen második hivatali idejének első 100 napjára vonatkozó elképzeléseiben arról is beszélt, hogy a jövőben is a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartásához köti az Európai Bizottság az uniós pénzek kifizetését, emellett a versenyképesség és a védelem erősítéséről, a mezőgazdaságról, a mentális egészségről, az éghajlatváltozásról és a lakhatásról is szólt. Egyben értelmetlennek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtti moszkvai látogatását Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

Az Európai Parlament elnöke, a NATO-főtitkár és az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő is gratuláltak Ursula von der Leyennek, újraválasztott az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. Josep Borrell a legjobbakat kívánta Ursula von der Leyennek az EU számára kihívást jelentő számos fenyegetés leküzdéséhez és az unió globális szerepének megerősítéséhez. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üzenetében azt írta, a NATO stratégiai partnersége az Európai Unióval és tagországaival hozzájárul a biztonság erősítéséhez Európában és azon túl. Deutsch Tamás a fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője úgy vélte: újraválasztása érdekében politikai alkut kötött Ursula von der Leyen az Európai Parlament háborúpárti többségével.

Saját, európai megközelítést szorgalmazott az uniós külpolitikában a magyar kormányfő. Orbán Viktor az Európai Politikai Közösség negyedik, angliai csúcstalálkozójára érkezve mondta ezt. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kellene másolnia. Közben a rendezvényen szintén résztvevő ukrán elnök úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin kísérletet tehet arra, hogy egy-egy európai vezetőt zsarolással rávegyen arra, hogy a többiek háta mögött próbáljon intézkedni, meggyengítve az egységet.

Nagy-Britannia további támogatásáról biztosította Ukrajnát a brit miniszterelnök. A munkáspárti Keir Starmer az Európai Politikai Közössé csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett ülve mondta el felszólalását. A brit kormányfő úgy fogalmazott: az Oroszország jelentette fenyegetés egész Európára kiterjed. Az is kiderült, hogy Magyarország rendezi az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját

Dánia sem vesz részt miniszteri szinten a magyar uniós elnökség informális ülésein - jelentette be a dán külügyminiszter. Lars Lokke Rasmussen ismertetése szerint a döntéssel el akarnak határolódni Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai tárgyalásától Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve azt követően Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Ukrajnába utazik a pápa képviseletében a szentszéki államtitkár. Pietro Parolin az ukrajnai háború kirobbanása óta a Vatikán legmagasabb tisztségű képviselőjének számít, aki elutazik Ukrajnába. A szentszéki államtitkárságot vezető bíborost Ferenc pápa bízta meg, hogy képviselje őt a latin rítusú ukrajnai katolikusok zarándoklatának zárószertartásain, a berdicsivi Mária-kegyhelyen. A bíboros ukrajnai egyházi és politikai vezetőkkel is találkozik péntektől.

Leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé. Ennek oka, hogy az orosz cég nem használhatja az ukrán vezetékhálózatot - vette észre a Portfolio. A leállásra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is utalt az orosz külügyminiszterrel folytatott New York-i tárgyalásai után, és akkor azt mondta: most azon dolgoznak, hogy jogi megoldás szülessen a helyzetre.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki péntek éjfélig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére a Hungaromet. A térségben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

A megszokotthoz képest egy hónappal korábban megkezdődött a szüretelés Mecsekalján. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szőlőültetvényén az új fajták közül a Jázmin szedésével kezdődött meg a szüret. Az időjárás miatt idén bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat Pécs környékén.

Elhalasztották szervezők a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti Balaton-átúszást, mivel szombatra bizonytalan időjárás várható. Az áthúzás tervezett új időpontja vasárnap, de a végleges döntés csak péntek délben születik meg.

Megnyílt a párizsi olimpiai falu, már az első napon több száz versenyző, kísérő érkezését várják. A Párizs északi részében elterülő, 52 hektáros falu csaknem 14 ezer 500 hivatalos személynek, köztük 9 ezer sportolónak lesz majd az otthona. A magyarok első nagyobb csoportja hétfőn érkezik, akkor a női kézilabdázók és a tornászok foglalják el a helyüket a faluban.