Nyitókép: Pixabay

Már uniós segélykiáltásra kényszerültek a magyar méztermelők

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. július 13. 10:00
Az Agrárminisztérium szakmai segítségével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület antidömpingpanaszt nyújtott be a Kínából az Európai Unióba érkező mézre. A beadványhoz végül 11 tagország 14 szervezete csatlakozott.

"Minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot az Európai Unióba érkező ázsiai importméz hatásaitól, ezért az Agrárminisztérium szakmai segítségével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület antidömpingpanaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak a Kínából az EU-ba érkező mézre" – mondta az InfoRádióban Bross Péter, az egyesület elnöke.

Az anyagot 400 ezer méhész képviseletében készítették el, a dokumentumban szigorú protokoll mentén adtak leírást a termékről. Igazolniuk kellett, hogy a mézet drágábban veszik meg, mint az exportár, valamint azt is, hogy a növekvő kínai import dömpingtermék megjelenésével arányosan hogyan csökken a nagybani piacon az ár.

"Döntés született arról is, hogy rövidesen létre kell hozni egy szakértői testületet, amely kidolgozza a mézdirektívákat újabb paraméterek bevezetésével. Tagországonként három szakértő vehet részt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület azonnal be is nyújtotta a testületben való részvételi szándékát" – mondta Bross Péter, és hozzátette, hogy jelenleg a fő nehézséget az európai mézpiacon az Ázsiából az EU-ba érkező műméz okozza, ugyanis az alacsony áron előállított terméknek piacleszorító és árletörő hatása van, ami veszélyezteti a termelők fennmaradását. A szaktárca hangsúlyozta, hogy a méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban.

A magyar állam Európában is egyedülálló módon tette lehetővé a méhészeti tevékenység adómentességét 2023 és 2027 között a szektor a hazai forrásokkal együtt mintegy 42,7 millió euró célzott állami támogatásban részesül.

Az Európai Bizottság kivethet bizonyos termékekre antidömpingvámot, ami a külkereskedelmi forgalomban jelentkező dömpingbehozatalok ellensúlyozását szolgáló védővám. A szervezet folyamatosan figyelemmel kíséri a lehetséges harmadik országos dömpingbehozatalokat, annak érdekében, hogy az uniós gazdálkodók érdekeit védje és a szükséges védintézkedéseket meghozhassa, ezáltal csökkentve a dömping által okozott kárt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Méhészeti Egyesület - antidömping panaszt nyújtott be (SZABO.GERGO)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást