Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Magyarország továbbra sem támogatja a migránsok kvóták szerinti elosztását - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2023. július 2. 20:45
Emmanuel Macron francia elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi látogatását. A németországi recesszió miatt aggódik a német iparkamarák képviseletének.elnöke

Magyarország konzekvensen ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy nem támogatja az Európai Unióban a migránsok kvóták szerinti elosztását - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Televízióban. Bakondi György elmondta: Magyarországnak körülbelül 30 ezer migránst kellene befogadnia az uniós tervek szerint. Hozzátette, hogy kvótaügyet a belügyi tanács elé vitték, ahol nem kell egyhangú szavazás, többségi határozatot tudnak hozni.

A franciaországi elővárosi zavargók egy polgármester házát is megtámadták. Az elkövetők autóval törték be a Párizstól délre található L'Hay les Roses polgármestere házának kapuját, majd felgyújtották az autót. A városvezető nem volt otthon, de a házból kimenekülő felesége és az egyik gyereke megsérült. Minden párt és politikai vezető elítélte a támadást. Az 5. éjszaka folytatódó zavargásokon a belügyminisztérium szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és 10 csendőri laktanyát támadtak meg, a zavargók közül 719-et állítottak elő. Emmanuel Macron elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását.

35 embert állítottak elő Brüsszelben szombat este a Franciaországban lelőtt fiú halála miatti zavargások során – közölte a La Libre Belgiquecímű belga napilap. A beszámoló szerint egy, főként fiatalokból álló csoport Brüsszel belvárosában rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálta meg.

Ukrán külügyminiszter szerint Európa öngyilkossága lenne, ha nem vennék fel Ukrajnát a NATO-ba a háború után. Dmitro Kuleba szerint csak így lehet bezárni az ajtót az Európát és az euroatlanti térséget fenyegető orosz agresszió előtt.

Kihasználná a CIA a Wagner-csoport lázadását, az amerikai hírszerzők kampányt indítottak a közösségi médiában, hogy az Oroszországban élők névtelenül lépjenek kapcsolatba velük. A CIA szerint az ukrajnai háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre, a fellázadt Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin nyilatkozatai és tettei pedig még egy ideig hatni fognak, a háborúval kapcsolatos csalódottság további fejfájást okoz az orosz vezetésnek.

Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a volt moszkvai főrabbit - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Pinchas Goldschmidt az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindítása után 2 héttel elhagyta Oroszországot, és távozásra szólította fel az ott élő zsidókat is. A Guardiannek januárban úgy nyilatkozott: amikor a politikai rendszer veszélybe került Oroszországban, akkor a kormány mindig megpróbálta a zsidó közösség felé fordítani a tömegek haragját és elégedetlenségét. Most hasonló helyzet kezd kialakulni.

Lengyelország megerősíti a fehérorosz határának védelmét - jelentette be a belügyminiszter. Mariusz Kaminski közölte: Lengyelország 500 rendőrt vezényel a Fehéroroszországgal közös határára. A kontingens a határ biztonságát védő 5.000 határőrhöz és 2.000 katonához csatlakozik.

A stockholmi Korán-égetés miatt intézkedéseket sürgetett az Iszlám Együttműködés Szervezete. Az 57 országot tömörítő szervezet a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén nemzetközi jogi fellépést szorgalmazott a vallási gyűlölet megfékezésére. Stockholm központjában szerdán Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló szalonnát tett a Koránra, majd oldalakat tépett ki a muszlimok szent könyvéből és meggyújtotta azokat.

A németországi recesszió miatt aggódik a német iparkamarák képviseletének elnöke. Peter Adrian a dpa hírügynökségnek elmondta: Németország azon kevés európai országok közé tartozik, amelyek gazdasági teljesítménye ismét a járvány előtti szint alá esett, és örülhetnek, ha az év végén nulla lesz a gazdasági növekedés, nem pedig negatív. Az elnök ezt riasztónak nevezte, és megjegyezte: egyelőre nem láthatók a széleskörű fellendülés jelei. Kiemelte: különösen a kis- és középvállalkozások körében nagyon rossz a hangulat.

Az Egyesült Államok-beli Maryland államban július 1-től legálissá vált a marihuána rekreációs célú használata, illetve a kábítószer kis mennyiségű birtoklása. A 21 évesnél idősebbek legálisan birtokolhatnak maximum 42 gramm kannabiszt. A legálissá tett marihuána-kereskedelmet 9 százalékos adó terheli.

Életbe lépett a terhesség-megszakítás szigorításáról szóló törvény az egyesült Államok-beli Észak-Karolina államban. Az állam új törvénye a terhességmegszakítás tilalmát a várandósság 12. hetétől állapítja meg, míg korábban 20 héten keresztül törvényes volt a beavatkozás elvégzése. A szigorítás nem vonatkozik nemi erőszak és vérfertőzés áldozataira, valamint az édesanya életét veszélyeztető helyzet elhárítása is kivétel.

Felért a Nanga Parbat csúcsára Varga Csaba nagyváradi hegymászó - közölte a Hazajáró Facebook-oldala. A bejegyzés szerint a hegymászó közép-európai idő szerint vasárnap, nem sokkal 12 óra után ért fel a pakisztáni hegy 8126 méter magas csúcsára pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. Ezt követően meglezdte az ereszkedést a világ 9. legmagasabb hegycsúcsáról a 3-as tábor felé.

Meghalt Milan Milutinovic egykori szerb elnök - közölte a Szerbiai Szocialista Párt. A 81 éves szocialista politikus 1997 és 2002 között volt az ország köztársasági elnöke. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökkel vádolta meg az 1999-ben koszovói albánok ellen elkövetett szerb bűncselekmények miatt, ám a testület végül 2009-ben felmentette és szabadon engedte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. július 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást