Nyitókép: YouTube/amagyarhonvedseg

"Vér, sírás, fájdalom" - új irány a magyar hadseregnél, kezdődik a felkészülés - videó

Infostart
2023. május 7. 10:06
Mivel az országhatár túloldalán háború zajlik, nem élhetjük tovább a "béke-életünket" - mondta Böröndi Gábor, kijelentve, hogy a honvédség megváltoztatása fájdalmas lesz, de sikerre viszik. Üzent a lakosságnak is.

Magyarország megérdemli, hogy ütőképes hadserege legyen - mondta a Honvéd Vezérkar új főnöke első állománygyűlésén a Honvédelmi Minisztérium honlapjára szombaton feltöltött videó szerint.

Böröndi Gábor a pénteki, szentendrei eseményen részletezte azokat az irányelveket, amelyek mentén vezetni kíván. Úgy fogalmazott, "lehetőséget kaptunk arra, hogy megváltoztassuk a magyar honvédséget, és meg fogjuk változtatni együtt", de a változás és a sikerhez vezető út több mint fájdalmas lesz: "vér, könny, sírás, veríték, fájdalom" fogja jellemezni.

Mivel az országhatár túloldalán háború zajlik, nem élhetjük tovább a "béke-életünket", fel kell készülni. A jövőben kiképzés, felkészítés, gyakorlatok várhatók, ugyanakkor azt is megígérte, hogy ott lesz a katonákkal, vezeti őket, vállalja a felelősséget, és a végén nyerni fognak, mert a vezetés alapja a bizalom, és ő bízik a katonákban, bízik abban, hogy tényleg akarják a sikert.

A gyakorlatokkal kapcsolatban biztos lesznek állampolgári bejegyzések, bejelentések - mondta Böröndi, tanácsot is adva, hogy mit kell ezekre a megkeresésekre válaszolni: "Hölgyem, uram, amit ön hall, lát, az a szabadságnak a hangja. Ha átmegy a Gripen a falu fölött, az a szabadság hangja. Ha a Leopard lő éjszaka Szomódon, az a szabadság hangja. Az a magyar szabadság hangja."

Arról is beszélt, hogy legfontosabb a becsület, az egyenruha és a másik tisztelete, mert "ha nincsenek erkölcsi, etikai értékeik, akkor semmik".

Az állománygyűlésen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mellett a tárca vezetői, valamint a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai vettek részt - írta a honvedelem.hu.