Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyar Orvosi Kamara: a kommunizmusból ismerős a kamara megtámadása

Infostart
2023. február 27. 18:15
Éles kritikát fogalmaztak meg érdekképviseleti vezetők rendkívüli sajtótájékoztatójukon. Hitelrontás miatt pert fontolgat a szervezet.

A pohárba tiszta vizet öntendő tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azok után, hogy a Belügyminisztérium törvényjavaslatot nyújtott be a kamara jogköreinek csökkentéséről (röviden: a kamarai tagság nem lesz kötelező, a kilépőknek vissza kell adni az arányosan visszajáró pénzt).

A 24.hu erről tudósító összefoglalója szerint Kincses Gyula MOK-elnök kijelentette, a kormány "hazugságok alapján indított nagyon durva támadást" a kamara ellen. Ezt arra is reagálva mondta, hogy a hétvégi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, "tűrhetetlen és elfogadhatatlan", hogy a kamara "visszaélve" jogaival "orvosokat fenyeget" - értette ez alatt a miniszter, hogy a MOK értesülések szerint etikai eljárásokat indít azok ellen, akik aláírták új ügyeleti szerződésüket.

Kincses Gyula tisztázásul elmondta, egyetlen esetben történt etikai bejelentés, de az nem volt összefüggésben szerződés-aláírással; az illető orvos egy olyan háziorvos, aki az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beosztottja is egyben, tehát az országos kórház-főigazgatótól kap fizetést, visszaélve hivatali helyzetével.

Kincses Gyula szerint a kormány most "megfelelő ürügyet talált" az orvosellenesség harcában.

A MOK titkára, Svéd Tamás szerint koncepciós eljárás, ami zajlik, a forgatókönyv múlt pénteken született, Gulyás Gergely "ismertette a vádat", az eredményt pedig kedden be is jelentik - ennek ment elébe a mostani sajtótájékoztató.

A MOK nem csupán pénzt kér a szakdolgozóknak, de az orvostársadalom függetlenségét is, ez ellen hat a kötelező kamarai tagság megszüntetése, ami a kamara szerint "kommunista" hozzáállás.

A kamara adatai szerint az általuk megkérdezett egészségügyi dolgozók 90 százaléka egyetért a kamara céljaival, a nyomásgyakorlás eszközével is.

Kilátásba helyezték azt is, hogy "hitelrontás" miatt pert is indítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot a BM, a MOK tiltakozik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást