Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor is reagált a brüsszeli döntésre

Infostart
2022. július 26. 15:30
A kormányfő szerint bonyolult idők jönnek.

"Aggasztó hírek Brüsszelből. Mai döntésével Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába" - írta Orbán Viktor a közösségi oldalán az z EU energiaügyi tanácsa döntésére reagálva.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében. A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon kötelezik el magukat, amennyiben viszont az Európai Bizottság az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező valamennyi tagállam számára. A döntés ellen egyedül Magyarország szavazott.

A magyar kormányfő szerint bonyolult idők jönnek, de azt ígérte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés marad.

Az uniós rendeletről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.