Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Jó hír az autóra vágyó nagycsaládosoknak

Infostart
2022. július 19. 16:15
A kormány ugyan elvont 3 milliárd forintot a keretből, de ez nem lassítja a nagycsaládosok autóvásárlási programját.

A Magyar Közlönyben egy hete jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint 3 milliárd forinttal csökkentik a nagycsaládosok autóvásárlását támogató keretet.

Az elvonás azonban semmit sem változtat a programon, a támogatási igényeket továbbra is az idei év utolsó napjáig lehet benyújtani – írja a vg.hu. A portál szerint mindez úgy lehetséges, hogy az új autókra 1-1,5 évet kell amúgy is várni, ezért valószínűleg feleslegesen sok pénzt különítettek el erre a célra.

Az érvényes kérelmeket a Magyar Államkincstár nem is utasíthatja el

forráshiányra hivatkozva, és akivel egyszer megkötötték a támogatási szerződést, annak ki is kell fizetni a hozzájárulást.

A vg.hu szerint még mindig komoly az érdeklődés a 2019-ben indult program iránt. Novák Katalin akkori miniszter tavaly arról beszélt, hogy már 34 ezren éltek a lehetőséggel. A nagycsaládosok, új autó vásárláshoz legfeljebb két és fél millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak.

Azonban a vg. hu felhívja a figyelmet arra is, hogy a családi, vagy elektromos autók tulajdonosai jobb, ha az első három évben nagyon vigyáznak a gépjárműveikre. Ugyanis lopás, vagy töréskár esetén a biztosító először a vásárláshoz támogatást adó magyar államot kártalanítja.