Nyitókép: @langpeterphotography

Csák János "jövőminisztériumnak" nevezte leendő tárcáját

Infostart
2022. május 18. 12:20
A kulturális és innovációs területért felel majd az egykori londoni nagykövet, aki szerint a felsőoktatás legfontosabb célja olyan embereket képezni, akik tisztában vannak a miértekkel, és profik a hogyanokban.

Új tárcát és minisztert is kap a kulturális és innovációs terület, ennek vezetője Orbán Viktor felkérése alapján Csák János lesz, meghallgatásai sorát a népjóléti bizottságban kezdte.

Első miniszterjelölti meghallgatásán Csák János korábbi londoni nagykövet elmondta, mi az a néhány "emberi jó", amelyek a Fidesz intézkedéseit motiválták az elmúlt 12 évben: kötődés, gondoskodás, egyensúly, béke, biztonság a HVG.hu tudósítása szerint.

"Az ember nem élhet ideálok nélkül, ezeket a családban, iskolákban, egyházban adjuk át. Gondoskodni kell arról, hogy ezek az intézmények generációkon keresztül meg tudják ezt megtenni" - magyarázta az egyház, a kulturális intézmények, az oktatás és a sport fontosságát a Telex.hu tudósítása szerint.

A felsőoktatás terén feladat, hogy "embereket képezzenek", akik "tisztában vannak a miértekkel és profik a hogyanokban".

Szerinte nehéz lesz a következő négy év, de ha a kormány reálértéken meg tudja tartani a jelenlegi forrásokat, "már jól vagyunk".

Kérdésre válaszolva elismerte,

szokatlan a tárca felépítése, de szerinte az "agilis cégek" sikeresek; "jövőminisztériumnak" nevezte a tárcáját.

Hogy miként szélesíthető ki a családtámogatások köre, arra azt mondta, "utána fog nézni" a lehetőségeknek.

Tragikusnak nevezte, hogy a roma lakosság mindössze 1 százaléka tanul felsőoktatásban.