Nyitókép: Facebbok/Varga Judit

Varga Judit benyújtotta a 10. alaptörvény-módosítási javaslatot

Infostart
2022. május 3. 17:38
Az ukrajnai háborús helyzet miatt vált szükségessé a kormány szerint, és nagyobb mozgásteret biztosít a kabinetnek háború vagy humanitárius katasztrófahelyzet esetén.

Az ügyvezető Orbán-kormány igazságügyi minisztere, Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy benyújtotta a korábban jelzett tizedik alaptörvény-módosítást, amelyre a kormány álláspontja szerint az ukrajnai háborús helyzet és következményei miatt volt szükség.

"Az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét" - érvelt a változtatási javaslat mellett Varga Judit.

Kijelentette, a háború elől menekülőket "ellátjuk, a gazdasági károkat minimalizáljuk, a magyar családokat pedig meg fogjuk védeni".

Az április 21-ei Kormányinfó óta ismert, az alaptörvény-módosítás nyit utat a kormány veszélyhelyzeti felhatalmazásának kiterjesztésére háborús helyzet, illetve humanitárius katasztrófa esetére.