Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Most már biztos: költözik a Természettudományi Múzeum

Infostart
2022. január 5. 20:40
A kormány és a hajdúsági város megegyezett, a szerződést aláírták.

Megkezdődhet „a Magyar Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához kapcsolódó előkészítési feladatok elvégzése”, miután az erről szóló támogatási szerződést tavaly év végén aláírták a Debreceni Önkormányzattal – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az RTL Híradóval. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés.

A tárca tájékoztatása szerint „a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre. Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, amelynek a kormány akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. A megyeszékhelyen olyan léptékű fejlesztésre nyílhat lehetőség, amely a múzeumot tömegeket vonzó és országos tudásközpontként is szolgáló, korszerű intézményként értelmezheti újra.”

A múzeum új épületét Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel.

A költözésről először 2018-ban érkeztek hírek. A tervek miatt a múzeumi dolgozók többsége tiltakozott, mondván, nem kívánnak elköltözni Budapestről, egyes kutatók szerint pedig a gyűjtemény károsodhat a költözés során. Podani János, az ELTE oktatója az RTL Híradónak azt mondta: 14 hónapja levelet írtak a kormánynak, egyeztetést kérve, de nem kaptak választ. Az előkészítésbe sem vonták be a szakembereket.