Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor viszonválasza: rendkívül szürreális a helyzet

Infostart
2021. szeptember 20. 14:45
A miniszterelnök szerint az ellenzéki felszólalásokban a tények és a valóság mintha nem számítana.

Az ellenzéki felszólalásokra válaszul azt mondta, a valóság ezeket a pártokat egyáltalán nem érdekli. "Egyedül Jakab Péternek van felmentése, mert mindenki tudja, hogy bohóckodni jár a parlamentbe" - közölte Orbán Viktor.

Folytatva, a baloldali pártoknak címezve, kijelentette: az Európai Bizottságban "ott ülnek az elvtársaik, az önök gazdái", legalább nekik higgyenek - az EU statisztikai hivatala szerint a szegénységnek kitettek száma csökken, ahogy a súlyos nélkülözésben élők száma is.

Megjegyezte, a csőd szélén voltak az önkormányzatok, amikor a polgári nemzeti kormány átvette a kormányzást, és átvette az adósságokat is, "még a rendkívül gazdag Budapesttől is".

A kormány rendkívüli erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy az ország elmaradottabb részeit felemelje - hangsúlyozta.

Az egyetemek működtetésére 220 milliárd forintot, szeptembertől 417 milliárdot fordítanak - ezt kell összevetni a Fudan Egyetem beruházással, amiről népszavazás is lesz.

Arra, hogy a magyar kormány sosem vett még fel annyi hitelt, mint a közelmúltban, közölte: korábban 14,3 milliárd eurónyi hitelt vett fel a balolali kormányzat - utalt az IMF-konstrukcióra.

A Kínával kapcsolatos kritikák: érti Orbán Viktor, hogy az USA gyengül és Kína erősödik és ez egy küzdelem, de óva int attól, hogy egyoldalúan elköteleződjön Magyarország ebben az ügyben. "Ez nem a magyarok problémája, a magyarok érdeke az, hogy ne sodródjunk bele egy ilyen hidegháborúba. Az, amit önök akarnak, hogy álljunk oda és bújjunk bele az amerikaiak zsebébe, az nem helyes" - mondta. Bár az amerikaiak is partnereink, nem lehet lemondani a kínai kereskedelemről. "A magyar külpolitika érdeke, hogy a legfontosabb külpolitikai szereplőkkel jóban kell lenni" - jelentette ki.

Zárásképp az őszödi beszédből idézett a kormányfő, és közölte, hogy ezek után Gyurcsány Ferenc, "aki a baloldal mostani vezetője, hiába tolta maga elé a feleségét és Karácsony Gergelyt" nem oktathatná ki a kormányt erkölcsi és kormányzási kérdésekben.