Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Átment a Fővárosi Közgyűlésen Karácsony Gergely javaslata az atlétikai vb vétójáról

Infostart
2021. szeptember 1. 14:33
A főpolgármester múlt héten jelentette be javaslatát: ha a kínai egyetem kapja a Diákváros területét, akkor nem járul hozzá a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. A mostani döntés azonban még nem a végleges vétó.

A Facebookon közölte, elfogadta vonatkozó indítványát a Fővárosi Közgyűlés. Indokként a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyén kívül azt is felhozta, hogy a kormány a budapestiek egészségére kialkudott forrásokat (évi 10 milliárd forint a főváros által megjelölt célokra) sem utalta még át, pedig a Diákváros megépítésével együtt ez is része volt a Fővárosi Önkormányzat és a kormány közötti megállapodásának.

Karácsony Gergely szerint az Országgyűlés megszegte a kormány és a főváros közti megállapodást az elfogadott Fudan-törvénnyel, és ezt nem lehet válasz nélkül hagyni. A főváros emiatt nem tud mást tenni, mint jelzi, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az "visszafordíthatatlan folyamatot eredményez" - közölte.

A jogi kötőerővel kapcsolatban kifejtette: a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel folytatott tárgyalásai alapján egyértelmű, hogy nem rendeznek ott világbajnokságot, ahol nem támogatja azt a helyszínül kiválasztott város.

A kormánypárti képviselők azt mondták, hogy a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi relevanciája annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A kormánypárti képviselők szerint az EBP-program folytatására van forrás, mindössze a kifizetés csúszik.

A közgyűlés 18 igen szavazattal, 13 nem ellenében megállapította, hogy a kormány megszegte ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket a kínai egyetemet fenntartó alapítványnak kívánja ingyenesen átadni, továbbá nem biztosította a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes még pénteken a Karácsony Gergely-féle javaslatról azt mondta, nem ellehetetleníteni akarják az atlétikai világbajnokságot, hanem Diákvárost akarnak építtetni a kormánnyal.

Még korábban, Karácsony Gergely vétójavaslatának bejelentése után a kormány azt közölte, hogy a főpolgármester a fővárosi dugókról és a közlekedési káoszról akarja elterelni a figyelmet.