Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Operatív törzs: terheléses támadás érte az oltásra jelentkezés informatikai rendszerét

Infostart
2021. április 30. 12:18
Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elhangzott, a támadás a gyógyszerfelírást is érintette, amint elhárul a probléma, azt is bejelentik.

Péntek reggel a miniszterelnök társaságában ült össze az operatív törzs, ezt követően Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádióban bejelentette, hogy mivel pénteken vagy szombaton eléri az ország a 4 millió beoltottat, szombaton jön a 4 milliós nyitás.

A héten utoljára azonban az operatív törzs maga is előállt jelzéseivel, figyelmeztetéseivel, a járványadatokban eddig tapasztalt javulás ugyanis mintha megtorpanni látszana, csaknem 200-an még csütörtökön is elhunytak a koronavírusos betegek közül, és több mint 2500 az új fertőzött.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette, terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért

a rendszer leállt.

A támadás érintette a receptfelírási rendszert is. Amint a hibát elhárítják, jelezni fogják, ilyen támadások más országokban is voltak - közölte.

A támadást - közlése szerint - "felelőtlen emberek követték el".

Részletesen beszámolt a már ismert, 4 millió beoltotthoz köthető új szabályokról is, amelyek szombaton lépnek hatályba.

Tisztázta, hogy "a gyülekezés továbbra is tilos, a csoportosulás pedig kerülendő".

Rendőri ellenőrzési napi adatok:

  • 589 maszktalan embert találtak csütörtökön (62 ezer fölött már a hasonló intézkedések száma)
  • vendéglátóüzletekben és azon kívül rendőri intézkedésre nem került sor
  • 161 kijárásitilalom-szegőt találtak az elmúlt napon
  • a korridorokon 76 rendőri intézkedés történt
  • karanténadatok: 32 838-an vannak karanténban 3117 az egy nap alatt elrendelt karanténok száma, 2031 ember követhető mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt mondta, folyamatos a regisztráció, a 4,6 millió regisztrált háromnegyede pedig "már be is van oltva".

Az időpontfoglalás - közlése szerint - a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer oltására érvényes, egészen addig, amíg van oltás.

Bejelentette, 324 ezer AstraZeneca oltás érkezett a pénteki napon, de mindig figyelnek arra, hogy félretegyenek második körös oltásra.

"Kérem, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között" - nyomatékosította.

Mindegyik vakcinát megvizsgálják, ezt tették a korábban érkezett

28+24 ezer Janssen vakcinával, ezeket megfelelőnek találták, tehát ez is rendelkezésre fog állni.

Ezt a vakcinát a vidéket járó oltóbuszokra szánják, így a területekre nem kell kétszer kimenniük az buszoknak.

Változást is bejelentett: az AstraZeneca alkalmazási előirata alapján 4-12 hét a két oltás követési ideje, ám mivel "olyan helyzet állt elő", az eddiginél (12 hét) hamarabb is kapható a második oltás, de ehhez az oltóorvosnak 10 beteget "össze kell várnia" annak érdekében, hogy "minden oltás eloltásra kerüljön". Egy ampulla tíz ember oltására elegendő - magyarázta Müller Cecília. "Egyetlen adag sem mehet kárba" - tette hozzá. Eddig 12 hét alatt lehetett hozzájutni a második adaghoz. Aki siettetné, annak jelentkeznie kell háziorvosánál.

Megerősítette,

a kezelőorvos és az oltóorvos dönt arról, hogy aki az elmúlt 3 hónapon belül esett át a betegségen, oltható-e; aki súlyosabb formában esett át, annak a védettsége erősebb - ecsetelte.

Jelezte, a Sinopharm vakcinával kapcsolatos döntő WHO-ülés épp a péntek déli órákban zajlik.

Kérte, hogy akik az idősotthonokba látogatnak, vigyék magukkal a védettségi kártyát, enélkül nem jutnak be.

Kérdésekre ezúttal nem került sor. A következő tájékoztató hétfőn lesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!