Nyitókép: MTI/Varga György

Így használja fel az ország a héten beömlő óriási oltásmennyiséget

Infostart
2021. április 21. 13:50
A hétfőn érkezett Moderna-szállítmány még csak az előszele volt annak, ami utána indult útnak Magyarország felé, a hét második fele a "keleté".

Mind az öt, Magyarországon elérhető vakcinából új szállítmány érkezett, illetve érkezik a héten, az operatív törzs szerdai tájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője tisztázta, melyik vakcinából mennyi jön, és azt hogyan használják fel.

Hétfő – Moderna-nap

68 400 adag Moderna vakcina érkezett a hét első munkanapján, ebből 59 200 adagot a háziorvosok kapnak meg, a többi második oltásra félretett tartalék lesz.

Kedd – Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik

248 040 adag, szintén azonnal adható Pfizer oltás jött kedden, a hatalmas számból azonban "csak" 111 ezer adag jut kórházi oltópontokra és a háziorvosoknak, a megyei oltási munkacsoportok döntése alapján. A szállítmány másik – nagyobb – része az esedékes második oltásokra kell, hogy jusson.

72 ezer adag AstraZeneca oltás is jött, ám mivel a korábbi oltásokat elhasználták, ezeket mind második oltásra kell félretenni, ami azt jelenti, a jelenleg 3,36 milliós oltottsági számot ezek a vakcinák nem fogják növelni.

Kedden továbbá érkezett 100 ezer Szputnyik vakcina is, ezek második oltásra valók – az orosz oltásnál a két vakcina összetétele eltérő.

Hétvége – 600 ezer Sinopharm

A kormány várja a hétvégére 600 ezer kínai vakcina érkezését is.

A Sinopharm oltások felhasználására is megvan már a terv: fele-fele arányban osztoznak rajta a háziorvosok és a kórházi oltópontok. A háziorvosok a jövő héten 60 fő oltására készülhetnek praxisonként, a szervezésre vasárnapig van idő, mert hétfőn már indulhatnak is az oltások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!