Nyitókép: Pixabay.com

Mutatunk három meghatározó magyar járványgörbét

Infostart
2021. április 12. 14:33
A járványmatematikusok is folyamatosan munkában vannak, szerintük nagyon közel már "a vége".

Újra frissült az egyes országok járványgörbéivel kapcsolatban jóslatokba bocsátkozó grafikoncsomag - hetente egyszer történik el meg a Worldometers statisztikai oldalon keresztül elérhető Healthdata aloldalról.

A hétvégén érkezett prognózis szerint épp ezekben a napokban - a járványmatematika szerint április 15-én - kezdődik meg a koronavírus miatt 24 óra alatt elhunytak számának tartós csökkenése, általános maszkhasználat mellett május elejére 200 alá bukhat ez a mutató, meredek eséssel.

A halottak számának napi alakulása - Healthdata

A statisztika a magyar egészségügyben 19 702 rendelkezésre álló covidos kórházi ággyal számol, ezek közül a legtöbbnek éppen a hétfői napon kell rendelkezésre állnia, csaknem 17 861-nek. Ezen a görbén pedig akár már e héten meredek zuhanás kezdődhet, vagyis kicsit fellélegezhet az egészségügy. (A lélegeztetőgépek és intenzív ágyak számának görbéje ezzel párhuzamosan mozog.)

A kórházi erőforrások kihasználása - Healthdata

A napi fertőzöttszámban nem véletlenül vagyunk túl a nagyheti horroradatokon, amikor nem egyszer tízezer fölött volt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma. A görbe esése meredeknek és tartósnak mondható a járványmatematikai modell szerint.

A napi új esetszám alakulása - Healthdata

A maszktól való fokozatos megválásra is vonatkozik "jóslat": erre június második felében kerülhet sor először (ezirányú reményének adott hangot egyébként Rusvai .

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!