Egymillió adag kínai oltás érkezhet Magyarországra – a nap hírei

Infostart
2021. január 14. 21:42
Már az első körben 1 millió adag érkezhet Magyarországra a kínai Sinopharm oltóanyagából, ha megkapja az engedélyt. Hétvégén a Moderna vakcinájával folytatódik az idős otthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Teljes körű kompenzálást vár a kormánytól az iparűzési adó kieséséért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Magyarországon visszaszorulóban van a koronavírus-járvány, de lazításra továbbra sincs lehetőség – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta, hogy jó esély van arra, hogy a kínai Sinopharm oltóanyagából már az első körben 1 millió adag érkezik, a készítményt a magyar gyógyszerhatóságnak is engedélyeznie kell. Miután továbbra is lassúnak tartja a kormány az európai uniós vakcina-szállítás menetét, ezért egyeztet további gyártókkal. A keleti irányú beszerzésért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felel. Hozzátette: az oltás továbbra sem lesz kötelező, de a kormány kampányt indít a regisztráció ösztönzésére.

Hétvégén a Moderna vakcinájával folytatódik az idős otthonok lakóinak és dolgozóinak oltása – közölte az országos tisztifőorvos. Eddig mintegy 100 ezren kapták meg a koronavírus elleni oltást. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte: rövid idő alatt sokak számára kell elérhetővé tenni a vakcinát, de az Európai Unióból egyelőre kevés érkezik.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint egyre többen szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen. Szlávik János a Kossuth rádióban azt mondta: a következő időszakban emelkedik majd az oltási hajlandóság, ha a lakosság azt látja, hogy a már beoltottaknál nem lépnek fel súlyos mellékhatások. Szólt arról is, hogy a vakcina gyors kifejlesztése miatt még nem volt idő megvizsgálni, hogy az oltás milyen hatással van a gyermekekre.

Ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek és a halottak száma is. Az elmúlt 24 órában újabb 1926 embernél mutatták ki a vírust Magyarországon. 118 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. A kórházi kezelésre szorulók száma ugyanakkor csökken, 4689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta már csaknem 348 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 ezret.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a kormánynak automatikusan és teljes körűen kompenzálnia kellene az iparűzési adó kiesését. A főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és budapesti testvérszervezetének egyeztetése után közölte: álláspontjuk szerint a 25 ezer lakosúnál nagyobb településeknek is meg kell kapniuk a kompenzációt. Karácsony Gergely hangsúlyozta: az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért is követelik a teljeskörű kompenzációt.

Mintegy 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait bővíti a konszern, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít. Szijjártó Péter hozzátette: a beruházáshoz 45 új kutatással, fejlesztéssel foglalkozó mérnököt vesz fel a cég.

A Moody's szerint stabil hitelképességi kilátással kezdik az évet Közép- és Kelet-Európa gazdaságai. A nemzetközi hitelminősítő szakértői úgy látják, hogy középtávon is robusztus marad az országcsoport gazdasági teljesítménye, a régió ugyanis kevésbé van kitéve a koronavírus-járvány okozta tartós gazdasági károknak. A Moody's a közép- és kelet-európai gazdaságokban az idén 4,1 százalékos átlagos növekedést vár az általa 2020-ra valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés után.

Az Egyesült Királyságban elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma. A brit kormány gyorsítja a kampányt. Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban.

Franciaország egész területén szombat délután 6 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom. A korlátozás az eddigi jelentések szerint legalább két hétig tart. Emellett a határellenőrzést is megerősíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak egy negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba.

Romániában a február 8-án kezdődő második félévtől a kevéssé fertőzött településeken visszatérhetnek a diákok az iskolákba. Az államfő, a kormányfő és az illetékes tisztségviselők egyeztetése után úgy döntöttek: azt a koronavírus-járvány helyi adataitól teszik függővé, hogy az iskolákban jelenléti vagy online formában folytatódjon az oktatás.