Karácsony Gergely: káoszt okoz az ingyenes parkolás a nagyvárosokban

Infostart / MTI 2020. november 19. 20:04
Budapest főpolgármestere felkérte az állami intézményeket, felhívással fordult a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére este 7 és reggel 6 óra között.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében azt írta: "Bekövetkezett, ami előre látható lett volna, ha valaki gondolkodik, mérlegel, egyeztet, mielőtt statáriális döntést hoz: káoszt okoz a nagyvárosokban, Budapesten is, elsősorban a belvárosi kerületekben az ingyenes parkolás." Több kerületi polgármester – kormánypárti és ellenzéki is – fordult hozzá, hogy találjanak megoldást az ingyenes parkolás okozta káoszra.

"A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének", ugyanakkor friss adatok azt bizonyítják, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető, és "az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze" – fogalmazott.

A főpolgármester leszögezte:

"a problémát az tudja megoldani, aki okozta".

Hozzátette: ha már az ingyenes parkolásról szóló döntés előtt nem egyeztettek az önkormányzatokkal, akkor legalább most, "amikor az okozott problémák látványosak", ideje lenne egyeztetni velük és a miniszterelnöknek beismernie, hogy hibázott.

Az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ráadásul több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely – közölte.

"Megoldást erre kell találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk" – írta.

Hozzátette: az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövid távon a parkolóhelyek számának növelése jelenthet megoldást. "Ennek érdekében

felkérem az állami intézményeket, felhívással fordulok a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között.

Ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette" – jegyezte meg.

Bekövetkezett, ami előre látható lett volna, ha valaki gondolkodik, mérlegel, egyeztet, mielőtt statáriális döntést hoz:...

Közzétette: Karácsony Gergely2020. november 19., csütörtök

A főpolgármester szerint Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna az is, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-ás gyűrű használatát is ingyenessé tenné.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes kerületi polgármesterek a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölését kérik, közölte: ehhez nem neki kell levelet írni, hanem a polgármestereknek "a jogszabályok szerint pontosan, parkolóhelyre lebontva ki kell dolgozniuk egy forgalomtechnikai tervet", a Budapest Közút ugyanis csak az ilyen részletes tervek értékelése alapján tud eljárni az ügyben.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a főváros mérete és a város összetettsége miatt "nem lehet egy az egyben lemásolni a győri intézkedéseket Budapesten".

A főpolgármester szerint "ha van valami haszna az ésszerűtlenül elrendelt ingyenes parkolásnak, hát az, hogy nyilvánvalóvá teszi a problémákat, amelyekkel hosszú évek óta együtt élünk, és amelyek halaszthatatlanná teszi a budapesti parkolási rendszer átalakítását."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!