Nyitókép: Kovács Attila

Szlávik János: látni kell azt, hogy ennek ára van

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2020. október 21. 12:35
Korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új koronavírus-fertőzött – mondta a HírTv Magyarország élőben című műsorában Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

A koronavírus-járvány kritikus helyzete miatt csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában, este tizenegy órától reggel ötig. A megugrott új esetszámok miatt csütörtöktől a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés Bulgáriában. A brit kormány pénteken nulla órától elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültséget Manchesterben. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, és szinte mindenhol kötelező a maszk viselése. Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a Hír TV-ben arról beszélt, hogy korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új esetszám.

„Csehországban például augusztusban még nem volt kötelező a maszkhasználat szinte sehol, tehát az emberek maszk nélkül jártak étterembe, közösségi terekbe. És látni kell azt, hogy ennek ára van, lehet, hogy nem egy hét, lehet nem két hét múlva, hanem hosszabb távon – emelte ki. – Ez a lappangó betegség olyan, hogy az esetek jó részében tünetmentesek az emberek és sokáig lehetnek fertőzőképesek.”

Magyarul, időben kell meghozni az intézkedéseket

– tette hozzá Szlávik János, aki szerint a járvány dinamikája alapján kell dönteni. „Szív- és érrendszeri betegségek után, a daganatok után a Covid szépen jön fölfelé. Sajnos az egész világon így van ez, lassan megelőzi az autóbalesetekben és öngyilkosságokban meghaltak számát.”

Az infektológus szerint nem volt szerencsés a WHO-nak a remdesivirrel kapcsolatos negatív állásfoglalása, ugyanis nem az Egészségügyi Világszervezetnek dolga meghatározni a klinikai vizsgálatok eredményét. „Magyarországon is zajlik most egy vizsgálat a remdesivirrel, és valamikor év végén, jövő év elején fog megszületni az az eredmény, hogy az itt alkalmazott, hazai gyártású készítmény mennyire hatékony – fogalmazott. – Jó néhány éve alkalmazzuk ezt a szert a betegeknél, és az én meglátásom szerint

bizonyos esetekben hatékony. És a bizonyos eset a lényeg

– hangsúlyozta. – Szerintem jó döntések esetén van helye a terápiában.”

Az osztályvezető főorvos arra is kitért a műsorban, hogy az első körös Covid-kórházak kezdenek megtelni, folyamatosan 80 százalékos telítettség felett vannak. „Nálunk például a Dél-pesti Centrumkórházban a kétszáz ágyon 190-nél kevesebb beteg ritkán fekszik. És hasonlóképp telítődik az intenzív osztály is, de ez teljesen természetes a napi esetszámokat tekintve. Ezért kell újabb és újabb kórházakat bevonni az ellátásba” – tette hozzá.

A Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa mindenkinek tanácsolja, hogy oltassa be magát az influenza ellen, különösen azok, akik a rizikócsoportokba tartoznak, mert a két vírus együttes jelenléte nagyon súlyos következményekkel jár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást