Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem nőtt tovább az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

Infostart
2020. augusztus 19. 09:02
Nem jelentettek koronavírus miatti halálesetet az elmúlt 24 órából. Az új fertőzöttek száma viszont nem kevés, és Budapesten megugrott az adat.

A központi tájékoztató oldal adatai szerint 32 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel egy újabb szintet lépett és

5002 főre nőtt

a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytak száma változatlanul 609 fő.

Eddig 3665-en gyógyultak ki a vírusból. Egy nap alatt 34 embert nyilvánítottak gyógyulttá, így összességében

az aktív fertőzöttek száma 728, vagyis kettővel kevesebb az előző napinál.

Budapesti az aktív fertőzöttek 34%-a (246 fő, 13-mal több az előző napinál), és szintén a fővároba való az elhunytak 60%-a (366 fő), a gyógyultak 43%-a (1566 fő).

Az egynapi növekmény

  • Budapesten +15 fő
  • Pest megyében +3
  • Fejér megyében +5
  • Győr-Moson-Sopron megyében +2
  • Veszprém megyében +1
  • Vas megyében +1
  • Zala megyében +2
  • Baranya megyében +1
  • Heves megyében +1
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében +1.

Vagyis már számos régióból jelentenek újabb megbetegedéseket (vasárnap óta 9 megye és Budapest), ami miatt öles léptekkel a tömeges terjedés felé halad az ország - korábban már kiderült, hogy a második hullám küszöbére érhettünk.

Az eddig regisztrált koronavírus-megbetegedések száma megyei bontásban (Forrás: koronavirus.gov.hu)

A fővárosi esetszámok növekedése szembetűnő, kedden 9 újabb beteget találtak Budapesten (és 8-at Pest megyében), hétfőn 12 új fertőzött volt a fővárosban (Pest megyében 2), a vasárnapi adat szerint 10 új budapesti és 4 Pest megyei Covid-19 beteget találtak. Szombaton 7 és 8 fő volt a budapesti/Pest megyei növekmény.

A napi esetszám és a hétnapos mozgóátlag változása Magyarországon (Forrás: worldometers.info)

Az országban a keddinél hárommal kevesebb, 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, de közülük eggyel többen, 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is érvényben van a járványügyi készültség és a beutazási korlátozások rendszere - emlékeztetnek a központi oldalon. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Továbbra is hangsúlyozzák, hogy az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek: a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy

akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!