Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A vakcina kifejlesztéséig is van egy nagyon hatékony „gyógyszer”

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2020. május 5. 16:55
Az oltóanyag kifejlesztéséig a vérplazma-módszer segíthet a koronavírusos betegeken – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Kosztolányi György, a Magyar Tudományos Akadémia Orovosi Tudományok Osztályának elnöke, aki szerint megoldható lesz az egész ország beoltása is, ha meglesz a vírus elleni vakcina.

Bár jelenleg nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikorra lesz koronavírus elleni védőoltás, egyes becslések szerint az őszre elképzelhető, azonban, miután világszerte számtalan kutatás zajlik ezen a téren, Kosztolányi György elképzelhetőnek tartja, hogy valaki egy olyan „szerencsés részlethez nyúl”, ami hirtelen eredményre vezet, így szerinte

„benne van”, hogy akár egy-két hónapon belül meglesz a vakcina.

Mint fogalmazott, ehhez a kiváló kutatói felkészültséghez és aktivitáshoz szerencsének is párosulnia kell.

Amíg nincs védőoltás, illetve gyógyszer, addig az ellenanyag-termeléshez kiemelt folytonosságú lehet az úgynevezett vérplazmakezelés – tette hozzá az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke –, amelyre már Magyarországon is van példa.

Ugyanis a fertőzött betegek szervezetében az első pillanattól kezdve megkezdődik egy élőben zajló, specifikus védőanyagtermelődés, melynek köszönhetően az egyén védetté válik a vírussal szemben, vagyis ehhez nem kell gógyszerfejlesztés vagy vakcinakutatás – magyarázta a szakember.

Megfelelő módon kinyerve pedig ez a „gyógyszer” nagyon hatékony kezelésként alkalmazható más betegek esetében.

Van elég fegyelmezettség

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, hogy ha meglesz a koronavírus elleni védőoltás, akkor

megoldható lesz az egész ország beoltása.

Kosztolányi György szerint a mögöttünk álló időszak miatt érezhetően mindannyiunkban egy kedvező értékmódosulás történhetett, és feltételezi, okulva a közelmúlt eseményeiből, hogy egy bizonyos fokú fegyelmezettség alakult ki a társadalomban. Így, ha lesz védőoltás, el fogják tudni fogadni, hogy belátható időn belül mindenki sorra kerül, addig azonban türelemmel „álljanak sorba, két méteres távolságban”.

Ez ugyanakkor egy nagyon alapos és pontos oktatást fog igényelni, ahogyan a döntéshozók részéről egy nagyon transzparens, minden részletet pontosan feltáró, minden lényeges ismeretet megosztó kommunikációt – emelte ki a szakember, hozzátéve:

ha az emberek látják a célokat és feltételeket, akkor ezt meg lehet valósítani.

Természetesen, hogy erre kell egy speciális program, egy, a célra dresszírozott szakértői gárda, eszközök, valamint rengeteg pénz, az viszont elvitathatatlan – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vérplazma-módszer – Kosztolányi György, MTA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Védőoltás – Kosztolányi György, MTA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást