Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fizetésemelés miatt ül össze kedden a parlament

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. december 17. 07:29
Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés. A tanácskozást a kormány kezdeményezte, hogy még idén elfogadhassák a bírók és ügyészek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot. A múlt héten ugyanis több fideszes képviselő rossz gombot nyomott meg a szavazáskor.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a keddi rendkívüli parlamenti ülésnap 13 órakor, majd ismét a képviselők elé kerül az a törvénymódosítás, amelyet Áder János köztársasági elnök küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a múlt héten.

A törvényjavaslat többek között az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkezik. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban elmondta, a bírók és az ügyészek 2021-en és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékos illetménynövelésben részesülnek.

Az Európai Unióban a második legalacsonyabb fizetések a magyar igazságszolgáltatásban vannak, és átfogó illetményrendezésre legutóbb 2004-ben került sor

- mondta a miniszter.

Az Országgyűlésnek már december 10-én meg kellett volna szavaznia a bírók és az ügyészek fizetésemelését, de 29 fideszes képviselő véletlenül rossz gombot nyomott meg a szavazáskor. Erről Kövér László fideszes házelnök beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

Azt hiszem, nem lesz akadálya annak, hogy december 17-én helyrehozzuk azt, amit elrontottunk.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is technikai hibáról beszélt a csütörtöki Kormányinfón. Úgy fogalmazott, a kormánypártok támogatták ezt a javaslatot, az ellenzék pedig nem. De mivel technikai hiba történt, ezért nem tudták elfogadni a módosítást. Szeretnénk, hogy ha ezt még ebben az évben elfogadhatnánk - hangsúlyozta a miniszter. Szerinte

az elfogadott jogszabály a törvényalkotási bizottság módosítója nélkül egy jogalkotási szörnyszülött.

Ezt a hibát javítják ki kedden a képviselők a rendkívüli ülésen. A határozathozatal után pedig interpellációkat, azonnali kérdéseket és napirend utáni felszólalásokat hallgatnak meg a politikusok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendkívüli parlamenti ülés kedden
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást