Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kósa Lajos: az ellenzék működőképesebb stratégiára váltott

InfoRádió
2019. október 14. 16:23
Nem találták még fel az instant önkormányzati győzelmet - fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a választás eredményét értékelve a XXI. Század Intézet hétfői panelbeszélgetésén. A résztvevő elemzők abban egyetértettek, hogy a több helyen megvalósult ellenzéki összefogással a centrális erőtérnek vége.

Kósa Lajos szerint nem szakadt meg a 2006 (ősze) óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon.

A Fidesz-alelnöke örül a vasárnapi eredményeknek, mivel a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1 millió 450 ezer voksot, amivel a Fidesz-KDNP-nek "abszolút többsége lenne a parlamentben".

Mindenki, aki botrányba keveredett a választási kampányban, végül nyert a saját településén vagy kerületében - emlékeztetett Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke egy hétfői háttérbeszélgetésen, ahol részletesebben is szó volt a pornóvideó-botrányba keveredett Borkai Zsolt győri polgármester ügyéről.

G. Fodor Gábor (Századvég Alapítvány) és Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) egyetértett abban, hogy a választók - főleg a fővárosban a Fideszről mondtak véleményt, előbbi azt mondta, a Borkai-ügynek volt hatása az eredményekre. "A pornón keresztül elmesélhetővé vált egy csomó minden" - fogalmazott G. Fodor Gábor.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel úgy vélekedett,

a Fideszen belül nehéz lehetett eldönteni, hogy hogyan kezeljék az ügyet.

"Azonnal kizárni, felszólítani, hogy mondjon le nem biztos, hogy jót tett volna a politikai közösségnek. Sokak szerint igen, mások szerint nem."

Hann Endre, a Medián igazgatója szerint nem lehet tudni, hogyan alakultak volna az eredmények, ha a győri politikus ügye nem kap nyilvánosságot.

"A helyzet történelmi, ha létezik egy személy, aki az ördög ügyvédjének nevezi magát, és ilyen mértékben meg tudta határozni egy választás kimenetelét.

Ez elég ritka Magyarországon."

Kósa Lajos általánosságban azt mondta el, nincs receptje ennek a választástípusnak. Hangsúlyozta, sok helyi szempont is szerepet játszik a településvezetők megválasztásában, és az sem mindegy, a parlamenti cikluson belül hol helyezkedik el egy polgármester-választás.

"Úgy döntöttünk, hogy 2014-től eltoljuk az önkormányzati választásokat. Tudtuk, hogy ez azzal a sajátságos helyzettel jár, hogy a saját magunk esélyeit rontjuk" - árulta el Kósa Lajos, aki szerint az volt az elgondolás emögött, hogy

átlagosan kétévente "rá kell kopogni" a választókra, hogy "mi a helyzet".

Szerinte a Fidesz országos szinten győzött, de az ellenzék működőképesebb stratégiát választott.

"Az ellenzéki elit stabilizálta magát, ami azt jelenti, hogy ez az ellenzéki elit lesz 2022-ben" - mondta Kósa Lajos.

Este 6-tól az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politológussal elemezzük az önkormányzati választások eredményeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
XXI. Század Intézet - eredményelemzés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást