Új program a szívinfarktuson átesett betegekért - a nap hírei

Infostart
2019. szeptember 4. 22:30
Elfogadta a londoni alsóház a rendezetlen brexit tilalmát célzó tervezetet, a kormányfő előrehozott választást kezdeményez. Megalakult az új olasz kormány, amely csütörtökön teszi le az esküt. Folytatódik a jogállamisági uniós eljárás Magyarország ellen, szeptember 16-án hallgatják meg a magyar kormány képviselőjét. A nap legfontosabb hírei szeptember 4-én.

Előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a londoni alsóház elfogadta a rendezetlen brexit tilalmát célzó ellenzéki tervezetet. A kormányfő szerint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása lehetetlenné tette a további érdemi tárgyalást az Európai Unióval a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról. Az indítvány ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára.

Mintegy 780 millió eurót tesz elérhetővé a bennmaradó tagállamok számára az Európai Bizottság az Egyesült Királyság esetleges rendezetlen kilépése okozta gazdasági károk enyhítésére. A testület tájékoztatása szerint az összeget a főként természeti katasztrófák kezelésére szolgáló szolidaritási alapból különítették el. Az Európai Bizottság ismét figyelmeztetett, hogy megnőtt az úgynevezett kemény Brexit valószínűsége az október 31-éig hátralévő idő rövidsége, valamint a brit belpolitikai helyzet miatt.

Megalakult az új olasz kormány, amely csütörtökön teszi le az esküt.Giuseppe Conte miniszterelnök bemutatta minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek. A koalíciót az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt alkotja. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi koalíciós partnerével.

Az alacsony kamatok politikájának folytatását ígérte parlamenti bizottsági meghallgatásán az Európai Központi Bank élére jelölt Christine Lagarde. A gazdasági bizottság támogatta jóváhagyását a posztra. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Christine Lagarde volt francia pénzügyminiszter, aki az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Folytatódik a jogállamisági eljárás Magyarország ellen, szeptember 16-án hallgatják meg a magyar kormány képviselőjét az Általános ügyek tanácsában - közölte az Unió soros elnökségét betöltő Finnország igazságügyi minisztere. Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottságának ülésén Anna-Maja Kristina Henriksson szükségesnek nevezte a Magyarországgal szembeni eljárás elindítását. A finn politikus arról is beszélt, hogy az uniós támogatásoknak fontos szerepet kell játszaniuk a jogállamisági mechanizmusban, össze kell kötni a kettőt.

Magyarországon az uniós átlagot meghaladó mértékben történik vádemelés az OLAF ajánlásai alapján - közölte a Legfőbb Ügyészség. A vádhatóság az Európai Csalás Elleni Hivatal keddi jelentésére reagált, amelyben a magyar pályázatoknál a szabálytalanságok magas számára hívta fel a figyelmet. Az OLAF azt hangsúlyozta: tavaly Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot, és ezek négyötödében állapított meg szabálytalanságot. Az Euronewsnak adott keddi interjúban a szervezet vezetője ezután arról beszélt: Magyarországra jön.

Új részvényindexet indítanak a kelet-közép-európai tőzsdék. A lengyelországi gazdasági csúcstalálkozón bejelentették, hogy a CEEplus nevű indexkosár a négy visegrádi állam, illetve Horvátország, Románia és Szlovénia vállalatainak több mint 100 részvényéből áll, amelyek naponta legalább 90 ezer eurós forgalmat bonyolítanak.

Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik, ami a magyar külügyminiszter szerint hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez. Szijjártó Péter a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon beszélt arról, hogy a lengyel nemzeti légitársaság szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát.

Kiemelt fenntarthatósági érdeknek nevezte a vasút térnyerését a személyszállításban és az árufuvarozásban az innovációs miniszter. Palkovics László stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Rail Cargo Group magyarországi vállalataival. Az együttműködési megállapodás célja, hogy növelje a vasúti szállítási szolgáltatások színvonalát és hatékonyságát a közös közlekedéspolitikai célkitűzések elérése érdekében.

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve. Hankó Zoltán, a kamara elnöke hozzátette, hogy az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták azokat a szórólapokat, amelyeken a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt gyógyszerek szedésére vonatkozó tanácsok olvashatók.