Az európai bizottság új elnökével tárgyalt a magyar miniszterelnök - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. augusztus 1. 22:15
Ferihegyen az éjszakai repülőforgalom megszűnését reméli a jogszabályi változásoktól az innovációs miniszter és a főpolgármester. Eladja részesedését a magyar biztonsági földgáztárolóban az állam.

Jó döntésnek tartja Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság élére a magyar kormányfő. Orbán Viktor a német politikussal folytatott brüsszeli megbeszélése után azt mondta: a nehéz kérdésekben, például a klíma-, az energia-, a gazdaságpolitika vagy a migráció kérdésében nagy az esély az észszerű megoldások elérésére. Ursula von der Leyen azt írta: egyetértettek, hogy közös védelmi politikára, valamint a migráció ügyében új kezdetre és gyakorlatias megoldásokra van szükség.

Ferihegyen az éjszakai repülőforgalom megszűnését reméli a jogszabályi változásoktól az innovációs miniszter és a főpolgármester. Tarlós István elmondta, a változásokkal a repülőtértől északnyugati irányba lévő sűrűn lakott rész zajterhelése gyakorlatilag megszűnik. Palkovics László innovációs miniszter elmondta, hogy szeptembertől járatonként akár ezer eurós zajterhelési díjat kell fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelynek gépei éjfél és hajnal 5 között szállnak le a repülőtéren.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedése legalább két százalékponttal meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály úgy vélte: számos hibás döntés okozza azt, hogy Európa nem tud élni az adottságaival, pedig azok lehetővé tennék a mostaninál jobb gazdasági teljesítmény elérését.

Eladja részesedését a magyar biztonsági földgáztárolóból az állam. A Gazdasági Veresenyhivatal honlapján megjelent, hogy a kisebbségi tulajdonos Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség megvásárolja az állami Magyar Fejlesztési Banktól tulajdonrészét. A tervezett vételár 19,9 milliárd forint. A lépéssel a stratégiai gázkészleteket is tároló cég irányítása az államtól átkerül a hazai energiacégek tulajdonolta szövetséghez.

Maróth Miklós akadémikus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnöke. A hálózatba kerülnek szeptembertől a Magyar Tudományos Akadémiáról leválasztott kutatóintézetek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint Lovász László MTA-elnök és Palkovics László miniszter konszenzusos javaslata alapján az akadémikust öt évre nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A liget projekt beruházásainak megtérülését nemzetgazdasági szinten kell nézni, a létrejövő intézményeknél ez nem elsődleges szempont - jelentette ki a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az a cél, hogy minél nagyobb tömegek számára legyenek elérhetőek ezek az épületek. A megtérülést a turizmus növekedése biztosíthatja, ha sikerül olyan programokat kínálni, amelyek több, visszatérő vendéget vonzanak.

Magyarországra is átnyúlik az afrikai sertéspestis miatt felállított védő- és megfigyelési körzet. A szlovák hatóságok Tőketerebes járásban jelentették a vírust, így Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részén van érvényben intézkedés.

Az Egyesült Királyságban újabb forrásokat hagyott jóvá a rendezetlen uniós kilépésre a kormány. Az újabb több mint 2 milliárd fontból a korábban bejelentett kétszeresével, ezer fővel növelik a határőrség létszámát, a vámellenőrzés várható visszaállítása miatt fejlesztik a kikötők közlekedési infrastruktúráját.

Újabb 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura az amerikai elnök. A vámok szeptember elsejétől lépnek életbe. A vámtarifák a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól függetlenek.