Az ország több térségében és Budapesten is károkat okozott a viharos erejű szél és felhőszakadás - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. július 7. 22:02
Újabb 4 megyére terjeszti ki a munkaerő-piaci reformprogramot a kormány. Mégis partra szállhattak a bevándorlók és menekültek Lampedusán az olasz civil szervezet hajójáról.

Az ország több térségében okozott károkat a viharos erejű szél és felhőszakadás. Budapesten elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz riasztották a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a 3. kerületben, a Nánási úton a vihar leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában egy épület tetejére dőlt egy fa. A 17. kerületben, a Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a 11. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy fa. Emellett Békés, Zala és Somogy megyéből érkezett a szokásosnál több riasztás.

Újabb 4 megyére terjeszti ki a munkaerő-piaci reformprogramot a kormány - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: Csongrád, Békés, Somogy és Baranya megyében is elsősorban a teljes foglalkoztatás elérése a legfőbb cél. A tárcavezető eredményesnek tartja a tavaly augusztusban indított programot, amely eddig több mint 21 ezer ember munkába állásához járult hozzá a keleti országrészben.

A közép-európai országokat tisztelő politikusra van szükség az Európai Bizottság élén - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Kossuth Rádióban. Rogán Antal elmondta: Magyarország bizalmat szavazott Ursula von der Leyen-nek, miután a német politikus megígérte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy bizottsági elnökként kellő tiszteletet tanúsít Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt.

Jó jelöltnek tartja az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent, de a kiválasztási eljárást hajmeresztőnek nevezte Sebastian Kurz volt osztrák kancellár. Az Osztrák Néppárt elnöke a Welt am Sonntag című lapnak azt mondta: a jövőben nem születhet több ilyen döntés, átláthatóvá és demokratikussá kell tenni a folyamatot. A volt osztrák kancellár ismét a szigorú migrációs politika mellett érvelt.

Hat ellenzéki párt és több mint negyven civil szervezet csatlakozott a gyűlölet visszaszorítását és a békésebb közéletet szorgalmazó nyilatkozathoz. A Roma Sajtóközpont közleményében azt hangsúlyozta: az 1 Magyarország Nyilatkozat aláírói vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, és minden megnyilvánulásukkal az ország társadalmi csoportjainak békés együttélését szorgalmazzák.

A magyar nyelvi jogok ellen tüntettek Bukarestben székelyföldi román civil szervezetek a kormány épülete előtt. A demonstrálók szerint a kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyomására olyan nyelvi jogokat épített be a közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart. Az RMDSZ ugyanakkor visszalépésnek tartja az új kódexet és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte azt.

Partra szállhattak a bevándorlók és menekültek Lampedusán a Mediterranea olasz civil szervezet hajójáról. Az olasz belügyminiszter korábban még a kikötést is megtiltotta a jármű kapitányának. A segélyszervezet a Twitteren közölte, hogy a több mint 40 bevándorló és menekült mégis engedélyt kapott, hogy partra szálljon és ellátásban részesüljön. A hajót lefoglalta a rendőrség, és a kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítése miatt eljárás indult.

Görögországban az eddigi felmérések szerint a jobboldali ellenzéki Új Demokrácia párt nyerte meg az előrehozott parlamenti választásokat. Az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója 2 a második helyen végzett. A görögök másfél hónap alatt harmadszor vettek részt szavazáson az európai parlamenti és a helyhatósági választások után.

Ismét tömegtüntetés volt Hongkongban a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen, az elmúlt hetek megmozdulásaival szemben most nem volt rendbontás. A törvény lehetővé tenné, hogy Hongkong a többi között Kínának és Tajvannak adhasson ki gyanúsítottakat. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking a politikai menekültek ellen használná fel a lehetőséget.

Munkavállalói több mint negyedét, 18 ezer embert bocsát el a következő három évben a Deutsche Bank. A szerkezetátalakításra 7,4 milliárd eurót különített el a legnagyobb német kereskedelmi bank. Az igazgatótanács az ülés után hozta nyilvánosságra történelmének legnagyobb szabású átalakítási tervét, amelynek révén megpróbálja újra stabilan nyereségessé tenni működését.

A levegőben szálló ólompor miatt továbbra is lezárva tartják a Notre-Dame székesegyház előtti teret a párizsi hatóságok. A székesegyház környezetében lévő lakásokban azonban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Öten kerültek kórházba a pamplonai bikafuttatás első napján, hármukat felöklelték a bikák. A spanyol városban az ünnepsorozat 9 napig tart San Fermin, a város védőszentje tiszteletére. Egy 46 éves amerikainak a nyakát döfte meg egy bika, őt műteni is kellett, egy másik amerikai és egy spanyol a lábán sérült meg könnyebben. További két spanyol fiatalembert futás közben elesett.