Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elfogyott egy égetően fontos babavitamin, máris itt a magyar lelemény

Infostart
2019. június 21. 10:26
Facebook-csoportokba szerveződve próbálnak K-vitaminhoz jutni a csecsemőjüket tápláló anyák. Már védőnők és gyermekorvosok is segítik őket. A rend októberig nem áll helyre.

Több mint egy hónapja hiány van Konakion-ampullából a gyógyszertárakban, ezt a szakintézet (OGYÉI) is elismeri, a gyártó oldalán fellépett probléma pedig októberre oldódhat meg.

A probléma súlyát jelzi, hogy a felnőtt, 10 mg-os készítményekből éppúgy hiány van, mint a csecsemőknek való, kisebb dózisú kiszerelésekből. A készítmény vérhígító mellé vagy vérzékenység esetén jár, vagyis járna, de nincs helyettesítő, K-vitamint tartalmazó gyógyszer törzskönyvezve Magyarországon.

Az OGYÉI ugyanakkor közölte, hogy

azonnal megengedték 5-5 ezer doboz importját a két dózisból

- igaz, havonta a felnőtt injekcióból 4, a csecsemőből 8 ezer doboz fogy havonta, vagyis az importengedély nem oldott meg semmit - írta a 24.hu.

A szülők nem vártak hivatalos megoldásra, Facebook-csoportokba szerveződve próbálnak visszamaradt ampullákhoz jutni; a mozgalomhoz ráadásul számos védőnő szervezetten is társult, és a gyermekorvosok is mozgolódnak

- ezt már Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleit és Szakmai Szervezetének elnöke mondta a portálnak. Úgy tudja, egyes vidéki rendelőkben már gyűjtik a páciensektől a fel nem használt, de még lejárati időn belüli készítményeket.

K-vitamint csak addig kell adni a babának, amíg kizárólag anyatejjel táplálják, ezért fordulhat elő, hogy a családoknál megmarad néhány ampulla gyógyszer.

Mivel a Konakion nem igényel hűtést, sok ampullát postán keresztül juttatnak célba.