Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Elemzők: Európa-szerte feljöttek a zöldek

Infostart
2019. május 26. 22:31
Átveszi a szélsőjobboldali gondolatokat a közép, ezért marginalizálódott a szélsőjobb Pulai András szerint. Feledy Botond úgy látja, a zöldek szerepelnek jól Európa-szerte.

Pulai András (Publicus) az InfoRádió stúdiójában európai kitekintésként elmondta,

a következő napokban nagy mozgolódás várható,

hiszen nem tudni, ki kihez csatlakozik az új EP-ben, viszont a "leülepedés" után lehetséges, hogy minden közel marad a régiben, hisz a liberálisokhoz csatlakozik majd sok új bejutó, és az Európai Néppárthoz is csatlakoznak olyanok, akik korábban nem voltak ott.

Csizmadia Ervin (Méltányosság) szerint a liberálisoknál lehetnek majd változások Emmanuel Macron francia elnök pártja fellépésével, és lehetnek "komoly új frakcióalakulások", említve itt a Fidesz szerepvállalását.

Pulai András úgy látja, Németországban a zöldek nagyon jól szerepeltek, a briteknél pedig a két hónapja alakult brexitpárt, a franciáknál pedig lehet, hogy hiába nyert a Le Pen-párt, legutóbb szintén nem tudta átkonvertálni belpolitikai sikerré a választási részsikert.

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint nemzeti sajátosságok vannak, vannak rá példák, hogy a régi pártok meg tudnak újulni, de arra is, hogy új pártok nagy eredményt érnek el: a zöldek Németország mellett Franciaországban (Emmanuel Macron elnöké) is jól szerepelnek.

Erre reagálva Pulai András azt mondta, a zöldek Magyarországon nulláztak, és a szélsőjobboldali téma is túl van elemezve, "marginális szerepet tölt be" a szélsőjobboldal, miközben gondolatai "átszivárognak a mainstreambe".

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják.