Nyitókép: Pexels

Évekig elhúzódhat a nagy gyógyszerdobozcsere

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2019. február 12. 18:43
Elindult az új uniós gyógyszerazonosítási rendszer. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója elmondta, hogy egy ideig egy készítménynek kétfajta csomagolása is lehet forgalomban.

A vényköteles gyógyszerek csomagolása február 9-től megváltozott, minden vényköteles szert biztonsági elemmel kell ellátni. Az egyik egy QR-kódhoz hasonló egyedi azonosítójel, amit a gyógyszertárban a patikus tud leolvasni, és ha nem jelez problémát, akkor kiadható a gyógyszer a betegnek. A másik a doboz bontatlanságát garantáló eszköz, amit dézsmazárnak is neveznek. Csak úgy lehet kinyitni a dobozt, ha ezt a zárat felbontják.

"A már forgalomban lévő gyógyszerek még a régi kiszerelésben kaphatók, ezért előfordulhat, hogy ugyanaz a gyógyszer kétféle csomagolásban jelenik meg.

Ezen átmeneti időszak hossza attól függ, hogy mennyi a lejárati idejük a most is forgalomban lévő termékeknek. A maximális idő öt év, de arra számítunk, ennél jóval hamarabb kikerülnek az eladási láncból a régi csomagolású dobozok" - mondta az InfoRádióban Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Az OGYÉI vezetője arra is kitért, hogy az átállás nem okozott ellátási problémát, és hozzátette, a magyar gyógyszerellátási lánc zárt és biztonságos, ezért nem is számítanak arra, hogy ténylegesen hamis gyógyszereket szűrne ki az új rendszer. Kezdetben lehetnek technikai jelzések, de egy stabilizációs periódus után a főigazgató szerint ezek is el fognak tűnni, és jelezte, a problémák esetén a megfelelő kommunikációra felkészítették az ellátási lánc minden szereplőjét.

"Ez a rendszer nagyon fontos út afelé, hogy a gyógyszertudatosságot fokozzuk.

Az interneten vásárolt, és sokszor nem megfelelő forrásból származó gyógyszerek ellen azonban nem véd bennünket, ezért arra kérjük a lakosságot, hogy ezt a csatornát ne is használja.

A magyar gyógyszertári láncon keresztül minden fontos gyógyszer elérhető" - figyelmeztetett Szentiványi Mátyás. Hozzátette ugyanakkor: a rendszer nagy előrelépés afelé, hogy hamis a gyógyszereket kiszűrjék az ellátási láncból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új gyógyszer-azonosítási rendszer
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást