Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mol- és Richter-részvények hozamából üzemel tovább a Corvinus

Infostart
2019. február 11. 17:42
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ígéri, megmarad az ingyenes tanulás lehetősége az egyetemen, miközben a külföldiek részvétele a magyar felsőoktatásban növekedést mutathat majd.

Egy vagyonkezelői alapítvány lesz a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, amely Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány néven, az új működési modell alapján jön létre. Trócsányi László igazságügyi miniszter a hétfői sajtótájékoztatón közölte: a vagyonkezelő alapítvány magáncéllal, családi vagyonok professzionális kezelésére, valamint közcéllal, fenntartói feladatok ellátására, így a felsőoktatás számára is kiváló lehetőséget kínál.

A törvényben, külföldi példák alapján, az alapítvány számára kötelező tőkeminimumot írtak elő, ami 600 millió forint, és a működés további garanciális elemeit is tartalmazza az új jogszabálytervezet, így a magasabb létszámú kuratóriumot, kötelező könyvvizsgálat és felügyelőbizottság működtetése mellett a vagyonellenőr szerepét.

Részvénycsomaggal száll be az állam

Az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány

alapító vagyona a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje, amelynek piaci összértéke nagyságrendileg 380 milliárd forint

- jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az alapítvány a részvénypakett hozamával gazdálkodhat majd, ami a tavalyi kifizetéskor 10,66 milliárd forint volt, több, mint amiből az egyetem eddig működött.

Emellett a kormány döntése alapján az egyetem ingó és ingatlanvagyona július 1-től az egyetem tulajdonába kerül.

A miniszter elmondta, hogy az egyetem javára megvásárolják azt a Wingprojekt6 Kft.-t, amely az egyetem Czuczor utcai - jelenleg PPP formájában használt - oktatási épületének tulajdonosa.

  • Az alapítvány az egyetem ingatlanait, ingóságait akár értékesítheti is - kivéve a Fővám téri, védett épületet -, "amennyiben ez vagyongazdálkodási szempontból megalapozott", vagyis működtetési célból nem lehet eladni semmit.
  • Ráadásul ha a 24 milliárd forintért saját tulajdonba vett épületben irodákat akar bérbe adni az egyetem, azzal a vagyonnal is az alapítvány gazdálkodhat majd.

Hogy az alapítványt kik vezetik majd, azt egyelőre nem tudni.

Lánczi András, az egyetem rektora reményét fejezte ki, hogy az általuk megvalósítandó modell más intézmények számára is példa lesz. "A hallgatókért világméretű verseny van, a legjobb magyar hallgatókat is elcsábítják külföldre. A Corvinus egyik célja az, hogy a legtehetségesebb hallgatóknak - akik jelentős része eddig is a Corvinust választotta -, bebizonyítsák, hogy a Corvinuson tanulni legalább olyan jó, mint bármely más külföldi egyetemen."

A tárcavezető 2030-as célként tűzte ki, hogy a Corvinus a világ legjobb 200 gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme legyen. Az átalakítástól Palkovics László azt is várja, hogy az intézménynek nagyobb, a piacgazdaságból származó kutatási bevétele legyen.

Azokra a félelmekre, amelyek szerint hamarosan mindenki csak pénzért tanulhat az egyetemen, a Portfolio interjújában úgy reagált: az eddigi helyzet nem fog változni, lesznek, akik ösztöndíjjal tanulnak majd, és lesznek, akik önköltséges alapon.

"A 2020 februárral induló képzéseket megelőző felvételi lesz az, amelyikben az állami ösztöndíj helyett megjelenik a Corvinus-ösztöndíj"

- mondta Palkovics László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Corvinus átalakítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást