Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Hétfőn már költözhetnek is a kollégiumtűz károsult diákjai

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2019. február 1. 16:44
Eddig 34 millió forint gyűlt össze a támogatásukra - mondta az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője. A tűzben elhunyt családfő özvegye 3 millió forintos gyorssegélyt kapott.

Megdöbbenve értesült a Magyarországi Református arról, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet a Ráday kollégiumban, amiben egy ember életét is vesztette.

"Először is köszönjük a hatóságoknak az alapos vizsgálatot, és bízunk abban, hogy teljeskörűen feltárják majd az okokat, körülményeket. Még sajnálatosabb, hogy gyerekek, kamaszok ragadtatták magukat erre a szörnyű tettre, ami emberéletet is követelt, és

elveszett 165 diák otthona. Imádkozunk értük és a gyerekekért is, akik ezt a gyújtogatást elkövették"

- fogalmazott az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője.

A tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára péntek délutánig 34 millió forint gyűlt össze, a befolyt pénzt pedig teljes egészében a Károli Egyetem diákjai kapják meg,

minden károsult egységesen nagyjából 200 ezer forintot fog kapni.

A Károli Egyetemen a hallgatói önkormányzat döntést hozott arról, hogy a szociális alapból a károsult hallgatóknak 50 ezer forintot kiutal, és erre kérik az érintett társegyetemeket is.

A szállások tekintetében mindenkinek rendeződött a helyzete,

ajánlott fel helyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem, senki nem marad szállás nélkül.

A diákok legkésőbb hétfőig elfoglalhatják új helyüket.

A gyújtogatásban

elhunyt férfi családja számára több mint 14 millió forint gyűlt össze,

ezt rövidesen átutalják a reformátusok a családnak, illetve 3 millió forint gyorssegélyt már kapott is az özvegy az egyházkerülettől, mivel az elhunyt férfi volt a családfenntartó.

"A Károli Egyetem vezetése bejelentette azt is, hogy magára vállalja a temetés költségeit" - mondta el még Fekete Zsuzsa.

A tűz martalékává vált épület egészét le kell bontani, de egyelőre még azt sem tudni, mikor kezdik meg a bontást, illetve hogy ugyanitt vagy másutt épül-e fel az új kollégium.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kollégiumtűz: a reformátusok számvetése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást