Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Navracsics Tibor: gesztusokra van szükség

Infostart / InfoRádió
2018. december 10. 13:33
Semmi sem dőlt el a CDU tisztújítása után, az új elnöknek gesztusokat kell tennie riválisa felé – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szerint nem tudni, hol lesz az európai parlamenti választások után a közösség politikai központja.

A német Kereszténydemokrata Unió elnökválasztásának szoros eredménye erősítheti a párt megosztottságát – vélekedett Navracsics Tibor. „Ez alapján az eredmény alapján szerintem megkockáztatható, hogy semmi nem dőlt el a CDU-ban” – fogalmazott az uniós biztos, aki szerint mindkét tábor csalódott. Az új elnök tábora nagyobb győzelmet szeretett volna, a vesztes jelölt pedig túl közel volt a győzelemhez, mégsem érte azt el.

Ilyenkor gesztusokra van szükség, egy ilyen választási eredmény ugyanis előre vetítheti a párt végletes megosztottságát

– véli a fideszes politikus.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a CDU tagságának többsége várhatóan továbbra is a centrista politikát támogatja. Mint mondta: a jelöltek között főként a migráció kérdése, illetve a jobboldalhoz való viszony eredményezett véleménykülönbséget. Szerinte érdemes lesz figyelni, hogy milyen párton belüli lépések történnek majd az elkövetkező három hónapban, illetve hogyan alakul a kormánykoalíció sorsa. Az Európai Bizottság biztosa szerint a centrista irányvonal gátolhatja az európai politikai tér alakulását.

Bizonytalanságok az unió jövőjében

Nem tudni, hogy az európai uniós választások után hol alakulnak ki Európa meghatározó politikai központjai – mondta Navracsics Tibor. Németországban és Franciaországban egyre súlyosbodó belpolitikai bizonytalanság van, Nagy-Britannia kilépése is erősíti ezt az unión belül. A Benelux és a visegrádi államok között széthúzás van az európai jövővel kapcsolatos elképzelésekben.

„Az igazi problémát én abban látom, hogy európai szinten a megszokott erőtér – ami számunkra egyfajta igazodási pont is volt – elhalványulóban van vagy megszűnőben van,

és az új erőtér nem látszik egyelőre” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: nem tudni, hogy átmeneti elbizonytalanodás vagy átrendeződés zajlik-e az európai politikai szintéren.

Az Európai Bizottság biztosa szerint Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba. Szerinte a kérdés csupán az, hogy lesz-e olyan átfogó politikai megállapodás, amely legalább elvi szinten rögzíti azokat a pontokat, amelyek alapján azonnal elindulhatnak a tárgyalások a két fél kapcsolatának jövőjéről. Navracsics Tibor elképzelhetőnek tartja, hogy a kilépés után Nagy-Britanniának teljesen új fejezetet kell kezdenie a brit-EU-kapcsolatrendszerben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna - Navracsics Tibor a CDU-ról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna - Navracsics Tibor az EU-ról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást