Nyitókép: Pixabay.com

Új javaslat készül a kilakoltatás előtt álló családok védelmében

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. november 19. 20:12
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján április 30. és szeptember 1. között több mint 2400 embert lakoltattak ki. Ez november 15. óta a moratórium miatt március végéig újra tilos. Hétfőn van a szegénység világnapja.

Bár pontos adatok még nincsenek, május és szeptember között 2500 kilakoltatást hajtottak végre a Város Mindenkié mozgalom számításai szerint. Ebben a számban pedig még nincsenek benne azok, akik albérletből kerültek utcára, és mivel a kilakoltatás nincs definiálva, azok az esetek sincsenek a statisztikában, amelyek során a lakó nem várta meg a kilakoltatást.

Arra vonatkozó adatok pedig egyáltalán nincsenek, hogy hitelcsapdában vagy szegénységben lévők azok az emberek, akik a kilakoltatás sorsára jutnak.

A Város Mindenki mozgalom az ellenzéki pártokkal közösen törvénymódosítási csomagot kezdeményezett azért, hogy

gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni, rájuk egsz évben legyen érvényes a moratórium.

"Olyan javaslatot indítványoztunk, ami két törvényt módosítana. Először is a szociális törvényt, ami az önkormányzatok elhelyezési kötelezettségét biztosítaná, valamint a végrehajtási törvényt, ami azt tenné lehetővé, hogy

amíg az önkormányzat nem gondoskodik arról, hogy biztos elhelyezése legyen egy családnak, addig ne lehessen végrehajtani a kilakoltatást"

- mondta az InfoRádiónak Tóth Fanni, a Város Mindenkié mozgalom munkatársa.

A csoport szerint bérlakásokkal, önkormányzati ingatlanok fejlesztésével megoldhatóak lennének a kapcsolódó problémák, "az államnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia" - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szegénység világnapja - kilakoltatás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást