Nyitókép: Pixabay

Szeptember 11. óta a világ a terrorizmus ellen küzd - azóta nem volt olyan méretű terrorcselekmény

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. szeptember 11. 16:21
A 2001. szeptember 11-én történtek alapvető változásokat hoztak a terrorizmusról való gondolkodásban- mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Szeptember 11. óta a terrorizmus az első, vagy második, de legrosszabb esetben a harmadik olyan probléma - függően attól, hogy milyen biztonsági kérdésekkel néznek szembe a társadalmak - ami leginkább foglalkoztatja az embereket, a társadalmak érzékenyebbek lettek erre a kérdésre - véli Tálas Péter.

"Az elmúlt 17 évről azt lehet mondani, hogy ugyan növekedett a terrorfenyegetettség, de a növekedés rendkívül differenciált volt. Leginkább

a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és a szubszaharai térségben növekedett meg a terrorizmus"

- hangsúlyozta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Az USA és az EU fenyegetettsége

A szakértő szerint a világ egyéb térségeivel összemérve nem változott érdemben az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorfenyegetettsége. Az EU-n belül voltak olyan évek, amikor viszonylag sok terrortámadást hajtottak végre, ilyen volt a 2014-15-ös esztendő. 2016-ban csökkenő tendencia volt megfigyelhető, tavaly viszont újra 200 körül volt a terrorcselekmények száma - tette hozzá Tálas Péter.

Az igazgató azt is kiemelte, hogy ez a világ terrorfenyegetettségéhez képest elenyésző.

"A merényletek két százalékát követik el az EU-ban és a halálos áldozatok száma egy százalék alatti a világ összes terrortámadásainak halálos áldozataihoz képest."

- mondta.

A világ küzdelme a terrorizmus ellen

Tálas Péter elmondta, hogy még a Közel-Keleten vagy a leginkább fenyegetett területeken sem hajtottak végre korábban ekkora méretű, ennyi emberéletet követelő terrortámadást, mint 2011. szerptember 11-én. Ilyen szempontból ez a nap még mindig kivételes. Mint momdta, olyan volt korábban, hogy megközelítette az ezret az áldozatok száma, de ez általában olyan cselekmény eredménye volt, ahol sorozatos robbantásokat követtek el.

A szeptember 11-e utáni években a világ elkezdte felépíteni a terrorizmus elleni küzdelmet, annak intézményeit, eljárásait. Az Egyesült Államokban és Európában

ma már olyan eszközök, és olyan intézmények állnak rendelkezésre, amelyek alacsony szinten tudják tartani a terrorfenyegetettséget.

Ez nem jelenti azt, hogy nem követnek el ilyen cselekményeket, de látni kell, hogy ezek az események meg sem közelítik szeptember 11-ikét - mondta Tálas Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szeptember 11 óta világ a terrorizmus ellen küzd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást