Nyitókép: Balogh Zoltán

Megemelik a csokot az ötezer fő alatti településeken

Infostart
2018. július 24. 11:10
A Modern Városok program után jön a Magyar Falvak program, a költségvetési tartalék jelentős részét a vidék Magyarországára tervezi költeni a kormány.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón pontos összegről még nem beszélt, de úgy fogalmazott, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jelentős összegű emelését tervezi a kormány az ötezer fő alatti településeken.

Mint mondta, ha minden rendben lesz,

a költségvetési tartalék jelentős része a Modern Falvak programra mehet jövőre.

A tartalékról a Kormányinfó elején beszélt a miniszter, amikor a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a parlamentben múlt pénteken elfogadott 2019-es büdzsét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nemzetközi környezetben látnak kockázatokat,

ezért lett minden korábbinál nagyobb, mintegy 360 milliárd forintos a tartalék.

Ehhez csak akkor nyúl hozzá a kormány jövőre, ha biztosítva látja a költségvetési egyensúlyt. Gulyás Gergely ugyanakkor megerősítette, hogy jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó és nő a kétgyermekes családok adókedvezménye.

Januártól csökkenhet a szocho

Korábban az időpont még nem volt biztos, ehhez ugyanis módosítani kell a 2016-ban kötött bérmegállapodást, amely a jövő év első negyedévének reálkereseti adataihoz köti a szociális hozzájárulási adó jövőre tervezett mérséklését. A bérmegállapodásban foglalt módszertan szerint akkor csökkenhet tovább a munkaadói teher, ha 2018 első negyedévéhez képest 2019 első negyedévének végére 6 százalékkal nő a reálkereset. Gulyás Gergely szerint azonban

a jelenlegi béremelkedési ütem mellett nehezen képzelhető el olyan forgatókönyv, hogy ne legyen meg a szükséges 6 százalékos béremelkedés idén.

Cáfolja a kórházbezárásokat

Az EMMI után Gulyás Gergely is cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy 40 kórházra is kikerülhet a bezárt tábla. A kórházak azok után kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel megszűnt a mentességük a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter most hangsúlyozta, hogy minden kórházban biztosított és biztosított lesz ezután is az egészségügyi ellátás.

A Stop Soros és Brüsszel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak és támadásnak minősítette az Európai Bizottság részéről a "Stop Soros" törvénycsomag miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást.

Szerinte Brüsszel magatartásában továbbra is azt látni, hogy

aki védi Európát, azt eljárás alá vonják, aki behívja a migránsokat, azt megdicsérik.

A magyar kormány szerint az Európai Bizottság működése nem tükrözi az Európai Uniót alkotó kormányok véleményét, és Brüsszel valamint a bizottság továbbra is migrációbarát politikát kíván folytatni.

Gulyás Gergely külön elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy alkotmánymódosítás miatt is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a módosítás semmi mást nem tartalmaz, mint amit a német alaptörvény is: a menedékjog csak azokat illeti meg, akik nem biztonságos harmadik országból érkeznek.

Izrael és Németország

A miniszterelnök izraeli útjáról Gulyás Gergely azt mondta, hogy a két ország kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint most. A közös gondokat említve úgy fogalmazott,

Izrael számára is egyértelmű, hogy a migráció kihívást jelent. A migráció a modern kori antiszemitizmus gyökere.

A miniszterelnök berlini tárgyalásával kapcsolatban a miniszter azt emelte ki, hogy noha a két kormány sok kérdésben másként látja a világot, az együttműködés német részről is biztosított és Németország Magyarország egyik legfontosabb külföldi partnere.