Nyitókép: Róka László

Felfüggesztetné a Jobbik költségvetési támogatását a számvevőszék

Infostart / MTI
2018. június 12. 17:14
A szervezet szerint továbbra sem megfelelő az ellenzéki párt intézkedési terve.

A számvevőszék közleménye szerint az az intézkedési terv, amit a párt küldött az ÁSZ-nak nem biztosítja a törvényi előírások betartását, így nem alkalmas a korábbi ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére.

Az Állami Számvevőszék kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. A szervezet január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést, amely szerint a párt a 2015-2016-ban nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, így nem igazolta, hogy átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodott a közpénzekkel.

Emellett a számvevőszék szerint a Jobbik 2017 első félévében a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez.

A Jobbik határidőre elküldte az első, majd miután az nem volt megfelelő, a második intézkedési tervét a szabálytalanságok megszüntetéséről, ám a számvevőszék ezt a második intézkedési csomagot sem találta megfelelőnek.

A számvevőszék emiatt kezdeményezte az ellenzéki párt költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A közlemény szerint, amennyiben a Jobbik eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, az ÁSZ visszavonja az intézkedést.

Az ÁSZ az elmúlt napokban elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd intézkedési tervét. Az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találták.